Op elkaar geklampt zitten, burenruzies en vuil in de straten. Allemaal zaken waar een miljonair meestal niet mee hoeft te dealen. En dat geldt al helemaal voor het welgestelde gezin dat genoeg te besteden heeft om de ‘Architect’s Villa’ aan te schaffen in Frankrijk. 

Architect’s Villa in de Provence

“Uitzonderlijk eigendom gelegen in het hart van de Provence, verspreid over een terrein met meer dan 70,5 hectare bos waarop verschillende gebouwen staan”, opent de makelaar. Het hoofdverblijf betreft een modernistische en abstracte villa die in 2002 volledig gerenoveerd is. Het object is ontworpen door de beroemde Franse architect Jean-Michel Wilmotte, die we kennen van het ‘Musée des Beaux-Arts de Nîmes’, ofwel het museum voor schone kunsten. Iemand met verstand van zaken, dus.

Architect's Villa-02

Gesitueerd op de top van een heuvel biedt de het uit de kluiten gewassen pand een 360-graden uitzicht over het bos. Zover het oog reiken kan. De villa is verdeeld over twee etages, waarbij de ingerichte keuken, een eetkamer en een woonkamer met open haard en panoramisch uitzicht over het zwembad zich uiteraard op de begane grond bevinden. Een trap brengt u naar de tweede etage. Daar is een mezzanine met een studieruimte, twee slaapkamers met en-suite bedkamers én het ruimte dakterras, vanwaar het uitzicht adembenemende promoties aanneemt.

Het heeft alle ingrediënten voor een vredig bestaan, alleen het een ritje naar de supermarkt kan voor kopzorgen zorgen. Het dichtstbijzijnde plaatje staat op de borden aangegeven als ‘Tourtour’, een pitoreske, Middeleeuws dorpje vol cultuur en rust. Meestal tenminste, want in het hoogseizoen wemelt het er van de toeristen. 

Overblijfselen van een dorp uit de tijd van de Tempeliers

Het pand wordt omgeven door bossen en een aangelegde tuin met twee terrassen en een zoutwaterzwembad. Maar dat is nog niet alles, zoals we al verklapte. Het nabijgelegen land kan geëxploiteerd worden voor olijfbomen of wijngaarden en een stukje verderop staan de restanten van vier gebouwen uit de tijd van de Tempeliers, plus een toren. Precies, allemaal onderdeel van de aanbieding.

Eén van de bewoners was van plan om de overblijfselen om te toveren tot een gastenverblijf van 390 m², een hoofdhuis van 764 m², een tweede huis van 413 m², een conciërgewoning van 244 m² en ook de toren zou opnieuw opgebouwd worden. Echter is deze in 2001 geaccepteerde bouwvergunning inmiddels ongeldig, maar de volgende bewoner kan een tweede poging doen.

Maar voordat we op de zaken vooruit lopen, moeten we het hebben over de vraagprijs van de ‘Architect’s Villa’. Want die liegt er niet om. Om dit beboste gedeelte van de Provence als uitvalbasis te rekenen, moet u bereid zijn om € 8.440.000 over de balk te gooien.