De bouwwerkzaamheden van Icon of the Seas, het grootste cruiseschip ter wereld, van Royal Caribbean International zijn voltooid. Het gigantische schip, met een lengte van 365 meter, zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 beginnen met de eerste tochten en plaats bieden aan 5.610 passagiers en 2.350 bemanningsleden.

Icon of the Seas

Het leidende schip van de Icon-klasse is met z’n  gewicht van 250.800 ton het grootste cruiseschip ter wereld. Zelfs groter dan het huidige paradepaardje van Royal Caribbean, Wonder of the Seas. Het kolossale vaartuig wordt gebouwd bij de Turkse scheepswerf van Meyer Turku. Daar begonnen ze in 2021 met het snijden van het staal voor Icon of the Seas, de naam die in 2016 geregistreerd werd.

Op 19 juni 2023 vertrok Icon of the Seas voor haar eerste reeks proefvaarten, maar keerde na enkele dagen terug vanwege slechte omstandigheden. Momenteel worden de laatste aanpassingen aan haar systemen verricht en in deze fase worden ook de  binnenruimtes ingericht en opgeleverd. Dagelijks worden er zo’n 2.600 arbeiders ingezet om het schip op tijd af te krijgen.

Icon of the Seas-02

“Tijdens haar eerste reeks proefvaarten heeft Icon of the Seas honderden mijlen afgelegd, waarbij de belangrijkste motoren, romp, remsystemen, besturing, geluid en trillingsniveaus allemaal werden getest”, schreef de rederij in een persverklaring. “Alles was op tijd klaar zoals in het schema stond, ondanks dat haar vertrek vertraging opliep vanwege de wind.”

Hoogste waterval en grootste zwembad op zee

Mocht alles volgens plan verlopen, dan wordt in januari van 2024 een fles champagne tegen de boeg gekegeld worden en kunnen de duizenden gasten verwelkomd worden. Zij zullen zich geen seconde vervelen, want Icon of the Seas zit boordevol hoogstaande voorzieningen, waaronder zes recordbrekende glijbanen, het grootste zwembad op zee en ’s werelds grootste waterpark op zee.

Maar daar blijft het zeker niet bij. Het schip zal verder namelijk uitgerust worden met de hoogste waterval op zee, maar liefst acht verschillende themagebieden en in totaal zeven zwembaden. Zo is er bijvoorbeeld ook het Royal Theater en de Absolute ZeroSM, de grootste ijsbaan die er is, waar adembenemende ijs- en watershows worden gegeven.

Zoals de naam van de rederij al suggereert zal Icon of the Seas zal voornamelijk varen in de Caribbean, waarbij iedere reis een stop zal maken bij Royal Caribbean’s privé-eiland Perfect Day at CocoCay.