Ondanks diverse onderscheidingen en drie sterren van de Michelingids houdt Inter Scaldes (Latijns voor Tussen de Scheldes) op te bestaan. Dit betekent dat er slechts één restaurant met drie Michelin-sterren overblijft in Nederland: De Librije in Zwolle.

Inter Scaldes gaat definitief sluiten

“Dit is het einde van ons levenswerk”, vertelt Claudia Brevet, eigenaresse van het restaurant, aan Omroep Zeeland. Ze kan amper geloven dat het restaurant – meermaals uitgeroepen tot beste restaurant van Nederland – daadwerkelijk gaat sluiten. Afgelopen weekend werden er voor het laatste gerechten bereid in de keuken van het restaurant in het Zeelandse Kruiningen.

“Genot is het hoogste goed bij Inter Scaldes. De keuken van Jannis Brevet draait om emotie. Hij is een nuchtere chef die opwinding creëert door vertrouwde smaken een extra dimensie te geven”, schrijft Michelin op hun website. “De beste (vaak Zeeuwse) producten worden hier gesublimeerd. Het evenwicht van delicate smaken is verbluffend. Originele ingevingen geven power aan fijne aroma’s. Perfect gegaarde langoustines combineert chef Brevet bijvoorbeeld met de lichte bitterheid van taggiasche olijven en fijne zoetigheid van wortel en meloen. Subtiel, delicaat, intrigerend”

Tijdens de uitreiking van de nieuwe sterren van Michelin werd Inter Scaldes samen met De Librije nog omschreven als “uithangborden van de Nederlandse gastronomie”. Maar ‘uithangborden’ wordt nu enkelvoud. Chef-kok Jannis Brevet spreekt dan ook van het einde van een culinair tijdperk van heel Nederland.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Claudia Brevet (@claudiabrevet)

“Voor ons in ieder geval wel. We hebben dit 23 jaar gedaan. Wekelijks tachtig uur gewerkt. Samen met Claudia maar ook met het hele team. Dan word je ook meer dan collega’s”, aldus Brevet. “Toen bekend werd dat we gingen sluiten kregen we een heleboel berichten van mensen die zeiden er sowieso bij te willen zijn op de laatste avond. En dat dat ook gelukt is, is heel bijzonder.”

Haute-cuisinerestaurant Inter Scaldes is sinds 1968 een restaurant in een voormalige residentie van de Koninklijke Marechaussee. Het is het enige restaurant in Nederland met een eigen landingsplaats voor helikopters. Eind 2017 werd Inter Scaldes beloond met de derde Michelinster, destijds het vijfde restaurant met deze felbegeerde onderscheiding in Nederland.