Rusland staat natuurlijk bekend om haar inwoners die veelal fervent alcoholgebruiker zijn. Vooral wodka, wat officieel uit Rusland komt, valt erg in de smaak bij de Russen. Een Rus drinkt gemiddeld vijftien liter pure alcohol op jaarbasis, waar dat in Nederland zeven is. De inwoners van het grootste land ter wereld weten het soms behoorlijk bont te maken door hun toch overmatige drankgebruik, en dat geldt niet enkel voor de normale burger. Profvoetballer Aleksandr Kokorin bestelde tijdens een avond stappen in Monaco in 2016 liefst 500 flessen champagne, ter waarde van € 250.000. In Rusland wordt schande gesproken van het incident.

Aleksandr Kokorin, van hero naar zero

Kokorin is niet zomaar een Russische voetballer, zeker in zijn thuisland is hij geen onbekende. Hij speelde 48 duels voor het Russische nationale elftal, en was onder meer actief op het WK 2014 in Brazilië en EK 2016 in Frankrijk, waar de aanvaller in alle groepsduels speelde. De échte voetballiefhebber zal hem vooral kennen vanwege zijn mooie kopbal op het WK 2014, toen hij in een groepsduel tegen Algerije de score wist te openen. Kokorin heeft nooit buiten Rusland gespeeld, in zijn thuisland was hij actief voor Dinamo Moskou, Anzji Machatsjkala en Zenit Sint-Petersburg.

Bij laatstgenoemde club behaalde hij zijn grootste successen. Hij won daar in 2016 zowel de Russische beker als de Russische supercup. Maar bij die club speelde hij ook toen voor hem het noodlot toesloeg.

Russische voetballer bestelt 500 flessen peperdure champagne tijdens avond stappen

Vlak nadat Rusland roemloos werd uitgeschakeld tijdens het EK 2016 in Frankrijk (twee nederlagen en één gelijkspel) dook Kokorin samen met collega-international Pavel Mamajev op in een exclusieve Monegaskische nachtclub. Daar was een ‘zuipfestijn’ gaande, waar de twee voetballers het absolute middelpunt waren. Het duo bestelde naar verluidt ongeveer 500 flessen peperdure champagne, die van mond tot mond gingen. De totale rekening zou uiteindelijk zeker liefst € 250.000 bedragen.

In zijn thuisland Rusland wordt schande gesproken van het incident. Volgens zijn destijdse club Zenit Sint-Petersburg heeft de aanvaller het Russische voetbal met zijn acties ernstig in diskrediet gebracht. Een statement van de club uit de West-Russische stad luidde: “Helaas zijn enkele spelers in een schandalige situatie beland. Ze hebben geen realiteitszin en weten niet hoe ze zich moeten gedragen in openbare gelegenheden. De reputatie van het hele Russische voetbal is daardoor beschadigd.”

Kokorin werd voor straf teruggezet naar het tweede elftal en kreeg een geldboete van onbekende hoogte. Collega Mamajev, destijds actief voor FK Krasnodar, kreeg exact dezelfde straf van zijn club. Tegenwoordig is Kokorin actief bij Aris Limassol op Cyprus.