In Nederland zitten we qua gastronomie wel gebakken. Met de keuze uit 103 Michelinrestaurants is er meer dan voldoende aanbod om onze zintuigen, met name de smaakpapillen, te prikkelen. Maar hoe zit het bij onze bourgondische zuiderburen?

Michelinrestaurants in België

Op 12 maart werden de felbegeerde Michelin-sterren voor 2023 uitgereikt. Bij 15 restaurants regende het sterren, wat het totale aantal sterrenzaken in België op 144 bracht: zes in Vlaanderen, twee in Brussel en zeven in Wallonië. Slechts één daarvan werd getrakteerd meteen tweede Michelin-ster toegekend, namelijk Bozar Restaurant in de hoofdstad. Dat is twee minder dan in 2022.

Wereldwijd zijn er slechts 135 horecazaken die drie sterren hebben, drie daarvan zijn gevestigd in België. Hoewel er geen nieuwkomers bijkwam, behouden Hof van Cleve, Zilte en Boury hun drie sterren van de toonaangevende Rode Gids, wat een prestatie op zich is. Pure Luxe neemt het drietal onder de loep, en dit zijn de ondervindingen.

Hof van Cleve

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Hof van Cleve (@hofvancleve)

Hof van Cleve een gerenommeerd restaurant met Michelinsterren gevestigd in Kruishoutem, België. Het wordt algemeen beschouwd als een van de beste eetgelegenheden ter wereld, waardoor het geen verassing is dat het de hoogste onderscheiding heeft gekregen die een restaurant kan behalen in de Michelingids.

Hof van Cleve staat bekend om zijn uitzonderlijke culinaire creaties, eersteklas service en elegante dinerervaring.  “Een bezoek aan Hof van Cleve is een onderdompeling in een wereld waarin het streven naar perfectie in elk detail schuilt. Charmante wegen doorheen de Vlaamse Ardennen leiden u naar de fermette van Lieve en Peter Goossens”, schrijft Michelin.

Zilte

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Viki Geunes (@zilte.restaurant)

Volgens de Michelingids is dineren bij Zilte een “emotionele ervaring” en klopt het van A tot Z, “van de begroeting en het vakkundige wijnadvies tot het koekje bij de koffie”. De creativiteit van chef Viki Geunes brengt de lokale lekkernijen naar een next level.

“Elke hap zorgt voor nieuwe indrukken en extra dimensies. De krachtige jus van zeebaars en romige jus van asperges verbinden al de gedetailleerde ingrediënten op het bord”, aldus de de gids van de bandenfabrikant. “Wees maar zeker: Viki Geunes is een meester in zijn vak.”

Boury

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door BOURY (@__boury__)

Tot slot hebben we nog Boury. Gevestigd in Roeselare, heeft Boury een reputatie opgebouwd als een bestemming die fijnproevers betovert met verrassende smaakcombinaties en een ongeëvenaarde culinaire ervaring. De Michelingids omschrijft de sterrenzaak als een “toonbeeld van eigentijdse gastronomie” en de unieke keuken valt enorm goed in de smaak.

“Rauw, smeuïg, krokant, uitheemse kruidigheid, Vlaamse kracht: deze meeslepende ervaring is uniek”, aldus de gids. “Tim Boury (chef, red) heeft zich bij de mondiale culinaire top gehesen.”