De Nederlandse politie is flink aan het hervormen. Nadat in 2019 al een snelle Audi A6 Avant aan het wagenpark werden toegevoegd om criminelen met snelle bolides goed bij te kunnen benen, worden er binnenkort een BMW X1 en een Ford Kuga in gebruik genomen. Deze zullen fungeren als de vervanger van de Mercedessen, met wie het contract eind 2024 afloopt.

BMW X1 en Ford Kuga nieuwste speeltjes van de Nederlandse politie

De modellen van Ford en BMW kwamen het beste uit de test onder in totaal vier personenauto’s van drie leveranciers die meedongen naar de aanbesteding. Het is niet bekend wat de afgevallen merken waren. Met de aanbesteding is waarschijnlijk een bedrag van tussen de € 50- en € 100 miljoen gemoeid. Bij het selecteren van de nieuwe voertuigen is vanzelfsprekend vooral geluisterd naar de wensen van de dienders, om hen zo comfortabel mogelijk hun werk te laten uitvoeren.

De auto’s werden niet alleen op de technische specificaties beoordeeld zoals het uitbreken in de bocht, het remgedrag, rijden over drempels en acceleratie, maar ook het algemene rijcomfort. De auto’s werden volgeladen met 25 kilo zware zandzakken om de maximale belading te kunnen testen. Ook behaalden de auto’s gemakkelijk de vereiste 170 kilometer per uur.

De Kuga’s en de X1’s komen als vervanging van de Mercedes B-Klasses, die vanaf 2018 in het wagenpark te bewonderen waren. Daarvoor werd er gereden in twee generaties Volkswagen Tourans. De Fords en de BMW’s zijn geen onbekende merken voor de politie: de Ford Focus en Mondeo en de BMW 3 en 5 serie worden al voor verschillende disciplines ingezet.

Nieuwe motorpakken

De politie gaat zich niet enkel met nieuwe bolides versterken, ook de typerende felgele motorpakken worden binnen afzienbare tijd vervangen. Alle motoragenten zullen uiterlijk in 2025 volledig overgaan naar de nieuwe blauwe motorkleding. Dat vergt een flinke financiële investering, van zeker € 22 miljoen. Dat is met het oog op duurzaamheid en functionaliteit. Hoewel de oude leren pakken esthetisch wellicht aantrekkelijk zijn, zijn ze om praktische redenen niet langer wellicht voor het veelzijdige werk van de motoragenten.

De nieuwe geventileerde pakken zijn “allweather” en kunnen het hele jaar door worden gedragen. Deze pakken zijn ontworpen om vijf jaar mee te gaan. Alle 2.700 motoragenten zullen tegelijkertijd het nieuwe uniform ontvangen om een mix van oude en nieuwe uniformen te voorkomen.

Een simpele optelling leert dat de nieuwe aanbestedingen de politie een kleine € 120 miljoen kosten.