Whiskey, het roemruchte drankje dat jarenlang de harten van velen heeft veroverd. Met zijn rijke smaken en karakteristieke aroma’s heeft whiskey altijd een prominente plek gehad in de wereld van luxe dranken. Maar nu is er een nieuwe ster aan het firmament: tequila en mezcal. Deze Mexicaanse agave spirits hebben de afgelopen jaren een ware revolutie ontketend in de drankenindustrie.

Whiskey vs Tequila

Whiskey, met zijn vele varianten en merken, wordt al eeuwenlang geproduceerd en genoten over de hele wereld. Het heeft een imago van elegantie en verfijning, waarbij elke fles een verhaal vertelt. Maar de populariteit van whiskey lijkt langzaam af te nemen. De markt wordt overspoeld met nieuwe trends en consumenten zijn op zoek naar iets nieuws, iets unieks.

En dat is waar tequila en mezcal om de hoek komen kijken. Deze premium agave spirits worden gemaakt van dezelfde plant als tequila (blauwe agave), maar verschillen in productiemethode en smaakprofiel. Tequila wordt gedistilleerd uit het hart van de agaveplant, terwijl mezcal wordt gemaakt van verschillende soorten agave die worden geroosterd voordat ze worden gedestilleerd. Daarom heeft mezcal ook een complexere, vaak ietwat rokige smaak.

Premium Agave spirits

Wat deze drankjes zo bijzonder maakt, is hun premium karakter. Tequila en mezcal zijn geen alledaagse drankjes die je zomaar even achterover slaat. Dit is wel iets wat veel mensen denken, maar die zijn enkel de tequilaflessen met de rode sombrero gewend. Daarmee begeeft u zich op de absolute bodem van het segment. Echte kwalitatieve agave spirits vereisen tijd, aandacht en respect voor het ambachtelijke proces waarmee ze worden gemaakt. En dat is precies wat mensen aanspreekt. 

Deze premium agave spirits zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. Mixologists en cocktailbars over de hele wereld experimenteren met nieuwe creaties die het volle potentieel van tequila en mezcal benutten. En ook consumenten omarmen deze nieuwe trend met open armen. De smaakvolle complexiteit, het karakteristieke rokerige aroma van mezcal en de verfrissende agave-tonen van tequila hebben een breed publiek weten te bekoren. Daarnaast heeft het Mexicaanse goedje een mooi luxueus imago ontwikkeld over de afgelopen jaren, mede dankzij merken als Patron, Don Julio of Clase Azul. De laatstgenoemde begint vanaf €300 per fles.

De gelijkenissen tussen de twee.

Maar laten we niet vergeten dat er ook gelijkenissen zijn tussen whiskey en tequila/mezcal. Beide dranken worden gemaakt met liefde, vakmanschap en passie voor kwaliteit. Ze hebben allemaal hun eigen unieke smaken die mensen blijven fascineren. Dus hoewel whiskey misschien niet meer in is zoals het ooit was, kunnen we nog steeds genieten van deze klassieker terwijl we ons laten verrassen door de opkomst van tequila en mezcal.

Al met al lijken whiskey en tequila/mezcal verschillende werelden, maar ze delen dezelfde essentie: het genot van een goed glas drank dat je zintuigen prikkelt en je meeneemt op een reis door smaken en aroma’s. De keuze is aan jou, maar één ding is zeker: beide dranken zullen je blijven verrassen en verwennen met hun verfijnde smaakprofiel. Proost!