Rapper 2Pac, pseudoniem van Tupac Shakur, geldt ondanks zijn overlijden in 1996 nog altijd als één van de meest toonaangevende hiphopartiesten ooit. Zo getuigen ook de veiling rondom de rapper, die geregeld tonnen opleveren. Ook de arrestatieformulieren waarop Shakur zijn vingerafdrukken heeft gezet gaan onder de hamer. Deze hebben een startprijs van $ 225.000, omgerekend € 205.000.

Rapper 2Pac, één van de grootsten aller tijden

Tupac Shakur geldt zoals gezegd ondanks zijn overlijden ruim 27 jaar geleden nog altijd als één van de grootste – zo niet de grootste – rappers ter wereld. Hij is de grondlegger van de mondiale hiphopscene. Zijn naam zal nooit worden vergeten en hij blijft geliefd bij nieuwe generaties luisteraars als een tijdloos icoon, ondanks dat hij een behoorlijk controversieel figuur was.

2Pac veiling vingerafdrukken

Bron: Moments in Time

Het leven en het succes van Shakur eindigde abrupt op 13 september 1996. Shakur zit met zijn platenbaas Suge Knight in de auto en wacht voor een verkeerslicht in Las Vegas. Op dat moment worden de twee onder vuur genomen. Vier kogels raken Shakur en hij overleed op 25-jarige leeftijd zes dagen later in het ziekenhuis. Op dat moment heeft Shakur zich al gemanifesteerd tot één van de meest legendarische rappers aller tijden. Hij werd geliefd door zijn tracks over het harde straatleven. Nog altijd worden zijn platen miljoenen keren gestreamd en verkocht. Velen zien hem als grondlegger van de mondiale hiphop-community en ook de Nederlandse rappers zijn vaak veelvuldig geïnspireerd door de Amerikaan.

Voor zijn overlijden scoorde Shakur met nummers als California Love, All Eyez on Me en Ambitionz az a Ridah. Na zijn overlijden verschenen nog meer nummers als Changes en Letter 2 My Unborn, welke uitgroeiden tot absolute wereldhits.

Nalatenschap leeft voort

Sindsdien leeft de nalatenschap van de rapper voort. Niet alleen in muziek, maar ook in attributen – die met enige regelmaat worden aangeboden bij veilingen. Zo ging recent nog een ring van de artiest onder de hamer, welke uiteindelijk in handen van rapper Drake kwam.  In 2021 werd ook al de BMW 7 Serie, inclusief kogelgaten van de moord, te koop aangeboden.

De papieren die ditmaal worden aangeboden bevatten vingerafdrukken van Shakur die zijn gezet bij een arrestatie van de rapper in 1995. De artiest werd destijds verdacht van een zedendelict. De documenten worden verkocht via een website die gespecialiseerd is in de handtekeningen van beroemdheden. Ook de vingerafdrukken van de eveneens vermoorde Notorious B.I.G. worden tijdens de veiling verkocht.

De biedingen beginnen met een startprijs van $ 225.000.