Onlangs sloeg Mark Zuckerberg een bedrag van zeker $ 300 miljoen stuk op het gloednieuwe superjacht ‘Launchpad’. Het imposante vaartuig heeft zijn thuis in het Amerikaanse Fort Lauderdale in de staat Florida, maar op X zijn nu foto’s verschenen waarop te zien is dat de vlag van de Marshalleilanden fier op het jacht waait. De Facebook-magnaat zou hiermee Amerikaanse belastingen willen ontwijken.

Het nieuwe superjacht van Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg schafte het superjacht zeer recent aan, namelijk afgelopen maart. Dit monumentale vaartuig, met een indrukwekkende lengte van 118 meter, is afkomstig van een vooraanstaande Nederlandse scheepswerf en onlangs gespot is nabij Fort Lauderdale in Florida. Oorspronkelijk vervaardigd door de gerenommeerde jachtenbouwers Feadship onder de projectnaam “1010”, was het vaartuig, nu gedoopt tot “Launchpad”, aanvankelijk bestemd voor de Russische oligarch Vladimir Potanin, die er door de welbekende sancties echter geen toegang meer tot had.

Het jacht van Feadship behoort zonder twijfel tot de absolute top van de mondiale jachtindustrie. De weelderige accommodaties aan boord, ontworpen met oog voor detail en vakmanschap, beloven een oase van rust en luxe te bieden aan maximaal 22 gasten. Maar dat is niet hetgeen wat kenners aan het jacht opvalt. Op X worden massaal reacties gedeeld op het feit dat het jacht niet onder Amerikaanse vlag vaart, maar onder die van de Marshalleilanden. Het zou een poging van Mark Zuckerberg kunnen zijn om op deze manier de torenhoge Amerikaanse belasting te ontwijken.

Jacht van Zuckerberg vaart onder vlag van de Marshalleilanden

De Marshalleilanden is een kleine eilandengroep dat in de Stille Oceaan ligt, duizenden kilometers boven Australië. Net zoals alle andere eilandengroep in deze omgeving, staan de Marshalleilanden bekend als een belastingparadijs.

Echter zou de vlagregistratie meer kunnen inhouden dan enkel de belastingontwijking. Voor jachten die onder de Amerikaanse vlag zijn geregistreerd, moeten de kapitein en de officieren staatsburgers of genaturaliseerde staatsburgers van de Verenigde Staten zijn en een Amerikaans paspoort bij zich hebben. Er is ook een 75/25-regel die toestaat dat slechts 25% van de bemanning zonder vergunning permanente Amerikaanse ingezetenen is. Die overige 75% moet dan wel houder zijn van een Amerikaans paspoort.