Direct na de wereldprimeur van de nieuwe Mercedes-Benz E-Klasse dient de eerste high-performance versie van Mercedes-AMG zich al aan. De E 43 4MATIC met 3,0-liter V6-biturbomotor is bij zijn introductie in september 2016 direct de meest krachtige versie binnen de E-Klasse modelserie. Dankzij twee nieuwe turbo’s en bijbehorende softwaretoepassingen levert de zescilinder biturbo een vermogen van 295 kW/401 pk. Zoals altijd zorgt de standaard AMG Performance 4MATIC vierwielaandrijving ook bij de E 43 voor optimale grip bij een grote mate aan wendbaarheid, dankzij de naar achteren georiënteerde koppelverdeling in een 31/69 procent verhouding. De 9G-TRONIC automatische transmissie met kortere schakeltijden, het vernieuwde sportonderstel op basis van de AIR BODY CONTROL luchtvering en de directere stuuroverbrenging benadrukken het bekende AMG Driving Performance karakter.

16C107_065

Voor de E 43 4MATIC heeft Mercedes-AMG het vermogen van de zescilinder met behulp van twee grotere turbo’s en geavanceerde software met 25 kW/34 pk aangescherpt tot 295 kW/401 pk. Het indrukwekkende maximumkoppel van 520 Nm is al vanaf een laag toerental van 2.500 t/min beschikbaar. Dit pakket garandeert prestaties die gelijkwaardig zijn met die van menig sportwagen. De E 43 4MATIC accelereert van 0 tot 100 km/h in 4,6 seconden, de elektronisch begrensde topsnelheid bedraagt 250 km/h.

Technische gegevens:

pastedGraphic.png

* rijklaar (brandstoftank 90% vol, zonder bestuurder en bagage); ** rijklaar (brandstoftank 90% vol, met bestuurder (68 kg) en bagage (7 kg)); *** elektronisch begrensd

16C107_035

Sportief en onderscheidend: het exterieur

Ook zijn looks maken de E 43 4MATIC direct herkenbaar als lid van de AMG-familie. Drie grote luchtinlaten in de voorskirt zorgen niet alleen voor een krachtige, zelfverzekerde uitstraling, maar ook voor een optimale toevoer van lucht naar de koelers. Twee elegante dwarsvinnen in de buitenste koelopeningen versterken de visuele indruk van het front. De diamond grille met verchroomde pins, de lamel in hoogglanzend zwart en het opschrift ‘AMG’ zijn andere herkenbare accenten van de AMG 43-modellen.

Opzij wordt de E 43 4MATIC gedomineerd door 19 inch vijfspaaks lichtmetalen AMG-velgen, hoogglanzend zwart en glansgedraaid. Aan de achterzijde kent het model eveneens onderscheidende elementen, waarbij de twee verchroomde uitlaatsierstukken voor een nadrukkelijk sportief tintje zorgen. Het sierelement van de achterskirt in diffusorlook is uitgevoerd in zilverchroom, terwijl de standaard spoilerrand op het kofferdeksel in carrosseriekleur is gespoten.

16C107_082

Sportieve uitstraling met modelspecifieke accenten: het interieurdesign

Het interieur versterkt de dynamiek van de nieuwe E 43 4MATIC met tal van individuele details. De bestuurder en voorpassagier zitten comfortabel in de sportstoelen, zelfs bij hoge snelheden, dankzij de verbeterde zijdelingse ondersteuning. De bekleding in lederlook ARTICO zwart/microvezel DINAMICA (optioneel: nappaleder) heeft een onderscheidend dessin en rode contrastsiernaden. Het middendeel van de portieren en het dashboard zijn bekleed met lederlook ARTICO met rode contrastsiernaden, in de stijl van de stoelen. Exclusieve pedalen, een zwarte interieurhemel en rode veiligheidsgordels zijn aanvullende sportieve accenten. Het multifunctionele sportstuur in nappaleder zwart met rode siernaden, dat aan de onderzijde afgevlakt is, leent zich bij uitstek voor een bevlogen rijstijl. Het AMG-combi-instrument biedt alle relevante informatie duidelijk en overzichtelijk voor een dynamische rijstijl. De twee ronde klokken, het 4,5 inch multifunctionele kleurendisplay, de RACETIMER en de schaalverdeling tot 280 km/h in finishvlagdesign versterken het sportwaengevoel.

16C107_001
16C107_003

Hoog vermogen, laag verbruik: de 3,0-liter V6 AMG-biturbo

De V6-biturbomotor levert een hoog vermogen in combinatie met een laag brandstofverbruik en overeenkomstig lage emissies. Het indrukwekkende vermogen van 295 kW/401 pk is onder andere te danken aan nieuwe, grotere turbo’s en de verhoogde turbodruk van 1,1 bar. De twee turboladers, die kort op de motor zijn gemonteerd, zijn opvallend spontaan in hun reactie.

De NANOSLIDE® coating op de cilindervoeringen is in de Formule 1 V6 hybride turbomotoren van Mercedes-Benz doorontwikkeld. Deze coating is extra sterk en daardoor slijtagebestendig, maar beperkt tegelijkertijd de wrijving en draagt daarmee bij aan een grotere efficiëntie. Hetzelfde is van toepassing op de meervoudige inspuiting met gerichte verneveling bij een druk tot 200 bar. De AMG-krachtbron is herkenbaar aan de rode aluminium accenten op de motorafdekplaat.

16C107_042

Korte schakeltijden, hoge efficiëntie: de 9G-TRONIC 

De 9G-TRONIC automatische transmissie is speciaal aangepast voor de vereisten van de nieuwe E 43 4MATIC. De engineers van AMG zijn erin geslaagd de schakeltijden van de negentraps automatische transmissie korter te maken dankzij een speciale softwaretoepassing. De mogelijkheid om meerdere versnellingen tegelijk terug te schakelen voorziet in meer spontane, korte acceleraties, terwijl de tussengasfunctie in de ‘Sport’ en ‘Sport Plus’ rijprogramma’s voor nog meer emotie zorgt. Korte onderbrekingen in de ontsteking maken sneller schakelen mogelijk ten opzichte van de ‘Eco’ en ‘Comfort’ standen.

De ‘Manual’ stand kan worden geselecteerd via een toets in de middenconsole. De gangwissels zijn gebaseerd op het gekozen rijprogramma, waarbij de bestuurder nu via de schakelpaddles achter op stuurwiel kan schakelen. Daarbij blijft de transmissie in de gekozen versnelling staan en wordt niet automatisch opgeschakeld wanneer de motor de begrenzer nadert.

16C107_004

Wendbaarder: het sportonderstel op basis van AIR BODY CONTROL

Voor extra wendbaarheid, een neutraler bochtgedrag en meer grip – ook bij hogere snelheden – hebben de engineers uit Affalterbach een speciaal sportonderstel ontworpen op basis van het meerkamer-luchtveringssysteem AIR BODY CONTROL. De adaptief verstelbare demping heeft eveneens een speciale afstelling gekregen en biedt een keuze uit drie standen: ‘Comfort’, ‘Sport’ en ‘Sport Plus’. Daarmee biedt het systeem een optimale combinatie tussen een hoog langeafstandscomfort en sportieve rijprestaties.

De vooras met vier draagarmen is voorzien van specifieke stuurfusees en lagers. Alle componenten zijn geoptimaliseerd voor extra stijfheid. Een negatiever camber voor de vooras en de multi-link achteras verbeteren de dwarsdynamiek. De elastokinematica van beide assen is eveneens ontworpen voor een grotere stijfheid. Al deze ingrepen verbeteren de wendbaarheid en vergroten de dynamiek.

Focus op achterwielen en wendbaarheid: AMG Performance 4MATIC

De standaard AMG Performance 4MATIC vierwielaandrijving voorziet in een koppelverdeling die nadrukkelijk op de achterwielen is gericht, in een verhouding van 31/69 procent tussen de voor- en achteras. Die opzet zorgt voor een verder verbeterde rijdynamiek en een grotere dwarsversnelling en meer grip bij acceleraties. Door de permanente vierwielaandrijving te koppelen aan de 9G-TRONIC automatische transmissie hebben de engineers voor een gewijzigd concept gekozen. De tussenbak van de vierwielaandrijving is als een apart systeem aan de 9G-TRONIC bevestigd. Op eerdere generaties van diverse modellen was de tussenbak in de 7G-TRONIC PLUS geïntegreerd. De nieuwe constructie maakt het eenvoudiger de koppelverdeling aan te passen, waarmee het individuele karakter per model zich nog nadrukkelijker openbaart. Daarnaast is het nieuwe systeem ook effectiever dankzij een verbeterde efficiëntie, een verminderde wrijving en een lager gewicht. Het compacte ontwerp heeft bovendien geen invloed op de beschikbare ruimte voor de inzittenden of de bagage.

Karakter via een vingerbeweging: AMG DYNAMIC SELECT

Met de vijf DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s‘Eco’, ‘Comfort’, ‘Sport’, ‘Sport Plus’ en ‘Individual’ kan de bestuurder het karakter van de E 43 4MATIC via een vingerbeweging op eigen voorkeuren afstemmen. Daarbij lopen de opties uiteen van zuinig en comfortabel tot extreem sportief. Het systeem past daarbij onder meer de motorrespons, transmissie, het onderstel en de besturing aan. Los van de DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s kan de bestuurder via de ‘M’ toets direct overschakelen naar de handgeschakelde stand, waarbij de gangwissels uitsluitend door de stuurschakelpaddles worden uitgevoerd. Desgewenst kunnen dan ook de set-ups van het onderstel worden aangepast.

De DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s ‘Sport’ en ‘Sport Plus’ zijn voor de E 43 4MATIC nadrukkelijk afgestemd op sportiviteit. Het resultaat is een gevoeliger en directer reagerend gaspedaal, sportievere gangwissels met snellere schakeltijden, de tussengasfunctie en het uitschakelen van bepaalde cilinders. Het verhoogde stationair toerental maakt bovendien sneller optrekken en vanuit stilstand accelereren mogelijk.

Voor verhoogde efficiëntie zorgen het ECO start-stopsysteem en de ‘zeilfunctie’ in de ‘Eco’ stand. Wanneer de bestuurder het gaspedaal loslaat bij snelheden tussen 60 en 160 km/h wordt de koppeling ontkoppelt en wordt de motor losgekoppeld van de aandrijflijn. De elektronica verlaagt het motortoerental tot stationair, waarbij de aandrijfweerstand wordt beperkt door de compressie- en wrijvingskrachten van de motor in de overrun stand.

Directe, duidelijke feedback: snelheidsafhankelijke sportparameter-stuurbekrachtiging

De snelheidsafhankelijke sportparameterstuurbekrachtiging heeft op de E 43 4MATIC een variabele overbrenging. Het systeem onderscheidt zich door een precieze en zeer authentieke feedback. De stuurbekrachtiging biedt een keuze uit twee standen: ‘Comfort’ of ‘Sport’. De relevante stand wordt automatisch geactiveerd door het gekozen DYNAMIC SELECT-rijprogramma of kan zelf worden geselecteerd in de ‘Individual’ stand. Het stuurkoppel wordt vergroot in de ‘Sport’ stand, voor meer feedback bij een sportieve rijstijl.

Het grote remsysteem met inwendig geventileerde composietremschijven remt de Limousine betrouwbaar en snel af. Op de vooras worden geperforeerde remschijven in de maat 360 x 36 mm met vaste remklauwen, vier zuigers en opschrift ‘AMG’ gemonteerd. Achter heeft het model 360 x 26 mm remschijven met vaste remzadels en een enkele zuiger.

Sportieve optionele uitrustingen

Tal van opties zetten het sportieve karakter van de E 43 4MATIC nog meer aan. Ze lopen uiteen van AMG-stoelen met extra zijdelingse ondersteuning via nappalederen bekleding tot aan 20 inch bicolor velgen.

De Mercedes-AMG E 43 4MATIC beleeft zijn wereldprimeur in maart 2016 tijdens de New York International Auto Show. De verkoopstart staat gepland voor begin juli en vanaf september staat de auto bij de dealer.