Champagne! Al zolang is deze sprankelende wijn het symbool bij uitstek van feest en luxe. Met name dat laatste aspect – het luxueuze – zet de meer welstellende champagneliefhebber maar al te graag in de verf. Zoveel getuigt alvast onze lijst hieronder: die van de tien duurste champagnes ter wereld. Proost!

10. Bollinger Blanc De Noirs Vieilles Vignes Françaises

Bollinger-Blanc-De-Noirs-Vieilles-Vignes-Francaises

Deze champagne wordt geproduceerd door het wijnhuis Bollinger. Hij wordt gemaakt door gebruik te maken van niet geënte onderstammen geplant in schaars bezette en dus rijke wijngaardgronden. De Bollinger wordt algemeen bewonderd als een zeer rijke, volle wijn. Elk jaar bottelt het huis zo’n vijfduizend flessen van zijn uitzonderlijke champagne. Voor zo’n fles betaal je gemiddeld 650 Dollar.

9. Krug Clos Du Mesnil

Krug-Clos-Du-Mesnil

De Krug Clos wordt gemaakt door een van oudste champagnehuizen ter wereld. De productie van deze champagne startte nochtans pas in het midden van de jaren 1990. Sindsdien werd het wel meteen een van de meest geliefde champagnes ter wereld. De Krug Clos Du Mesnil verschijnt bovendien in een zeer elegante, ouderwetse fles, die het merk extra gegeerd maakt. Voor die fles moet je dan wel ongeveer 750 Dollar spenderen.

8. Dom Perignon

Dom-Perignon

De Dom Perignon is misschien wel de bekendste van alle champagnes in deze lijst. Hij wordt algemeen beschouwd als een van dé vintage champagnes bij uitstek. De Dom Perignon is een productie van het bekende champagnehuis Moët & Chandon. Tot vandaag blijft de Dom hun paradepaard. Omdat er van deze champagne nog maar erg weinig flessen in omloop zijn, schiet ondertussen ook nog eens de prijs van het merk de lucht in. Tegenwoordig betaal je zo al snel 1.950 Dollar voor een fles Dom Perignon – en stijgend.

7. Krug Clos d’Ambonnay

The-Krug-Clos-d’Ambonnay

Het champagnehuis Krug is de maker van verschillende schitterende en exquise champagnes. Daarvan is de Krug Clos d’Ambonnay de meest schitterende en exquise. Zijn charme bestaat vooral uit het gebruik van rode wijndruiven. Daardoor wist deze champagne immers ook menig wijnliefhebber te verleiden. Als je zelf ook eens de sensatie van een fles Krug Clos d’Ambonnay wilt smaken, moet je wel eerst 3.500 Dollar uit je zak halen.

6. Perrier Jouet

Perrier-Jouet-Champagne

Gemaakt van een uitzonderlijk assortiment van de beste wijndruiven, is deze Perrier Jouet Champagne een buitengewoon rijke en lange afdronk gegund. Deze champagne houdt de tong dan ook snel enkele uren zoet. De rijke en verfijnde smaak wordt nog geaccentueerd door het gebruik van een aantal vintage fijne likeuren tijdens het compositieproces. Het is ongetwijfeld één van de redenen waarom een fles van deze Perrier Jouet niet gratis is, integendeel: 6,485 Dollar zal ongeveer de schade op je bankrekening zijn wanneer je voor deze Perrier kiest.

5. Cristal Brut 1990

The-Champagne-Cristal-Brut-1990

De Cristal Brut van 1990 werd wereldberoemd onder de bijnaam ‘Metusalem’. De zeldzaamheid van deze champagne is gemakkelijk te verklaren: Cristal beperkt haar bottelarij bewust. Dat zorgt voor een schaarste die de prijzen uiteraard enorm de hoogte in jaagt. Welstellende champagneliefhebbers hebben de onwaarschijnlijke prijs van 17,626 Dollar echter graag over voor een fles Cristal Brut uit 1990. Is het niet voor de uiterst elegante smaak van de champagne, dan wel voor de exclusieve fles die een exquis gouden label draagt en zo een koninklijke, vintage look krijgt.

4. Krug 1928

Krug-1928

De Krug 1928 wordt geproduceerd met de beste druivenvariëteit ooit gecultiveerd ter wereld. Dat gebeurt in Reims, een bekende regio in de champagnestreek van Frankrijk. Dit unieke terroir geeft de Krug zijn zachte, plezierige en aangename smaak. Ondanks wat de naam doet vermoeden, werd de eerste fles Krug gebotteld in 1938. Het huis zelf werd wel al gesticht in 1843 en dit door Joseph Krug. Elk jaar wint diens terroir nu nog aan smaak en diepgang. De waarde van een fles Krug champagne kan voorlopig dus enkel stijgen ten aanzien van de hedendaagse prijszetting van een nochtans niet onaardige 21.000 Dollar.

3. Dom Perignon White Gold Jeroboam

Dom-Perignon-White-Gold-Jeroboam

Deze Dom Perignon is misschien wel de meest stijlvolle en zeker de meest exotische champagnefles uit onze lijst. Zijn delicate, zachte smaak is een ervaring op zich. En dat gold overigens ook voor de wereldberoemd geworden veiling uit 2005, waar een fles Dom Perignon White Gold Jeroboam werd geveild voor 40.000 Dollar – dat is meer dan 13.000 Dollar per liter voor deze drieliterfles. Gek genoeg heeft deze prijszetting niet eens zoveel te maken met de champagne op zich, maar des te meer met de met witgoud bezette flessenhoes. Die is dan ook zo’n vier keer groter dan een gemiddelde champagnefles.

2. Pernod Ricard Perrier Jouet

Pernod-Ricard-Perrier-Jouet

Je zou het niet verwachten van de wereldvermaarde Franse fabrikant Ricard; maar naast Ricard pastis, pernod anise en meer van dergelijke verfijnde likeuren, maakt hij ook nog eens een zeer gewaardeerde champagne. De Pernod Ricard Perrier Jouet champagne wordt zelfs beschikbaar gesteld in een pakket van twaalf flessen. De prijs van deze aankoop loopt op tot 50.000 Dollar. Daarvoor krijg je dan wel de mogelijkheid om de Pernod champagne aan je eigen smaak aan te passen. Dit kan je doen door de selectie van fijne likeuren gebruikt in het productieproces zelf te beïnvloeden. Het is exclusief spul, dus, zo’n Pernod Ricard Perrier Jouet.

1. Heidsieck 1907

Shipwrecked-1907-Heidseick

Met een niet te bevatten prijs van 275.000 Dollar per fles is deze Heidsieck uit 1907 de onbetwistbare nummer één van onze lijst. Zoals de naam aangeeft, werd deze vintage champagne gebotteld in het jaar 1907. De flessen – of dan toch een tweehonderd exemplaren daarvan – werden echter pas teruggevonden in 1997. Met die ontdekking groeide de Heidsieck van 1907 dan ook gelijk uit tot de heilige graal van elke champagneliefhebber. Aangenomen wordt immers dat de flessen jarenlang bewaard werden op de bodem van de oceaan. Daar zouden zij zijn terechtgekomen nadat zij zoek geraakten uit de boot die de flessen vervoerde naar hun eindbestemming. Happy hunting!

Met dank aan: www.alletop10lijstjes.nl

Nog meer over Champagne lezen? Klik dan even hier.