Met ‘Generation EQ’ laat Mercedes-Benz zien, hoe de elektrische auto al snel een volgende stap kan maken: het studiemodel in de vorm van een sportieve SUV-coupé biedt een vooruitblik op een nieuwe generatie elektrisch aangedreven auto’s. Het dynamische exterieur design met nieuwe elektro-esthetiek onderstreept de focus op de krachtige elektrische aandrijving: twee elektromotoren, waarvan het systeemvermogen dankzij schakelbare accucomponenten tot 300 kW kan worden verhoogd, en permanente vierwielaandrijving zorgen voor hoge rijdynamiek.

Met een actieradius tot 500 km en de voor Mercedes-Benz typische veiligheid, comfort, functionaliteit en connectiviteit voldoet ‘Generation EQ’ aan alle eisen op het gebied van moderne, duurzame mobiliteit. Ook van binnen biedt de auto innovatieve oplossingen, waaronder een volledig nieuw interieurconcept.

‘Generation EQ’ beleeft tijdens de Autosalon van Parijs zijn mondiale première en is de voorbode van EQ als nieuw label van Mercedes-Benz voor elektromobiliteit. Daarbij staat de naam EQ voor ‘Electric Intelligence’ en is afgeleid van de Mercedes-Benz-merkwaarden ‘emotie’ en ‘intelligentie’.

16c818_037_d326097

“De mobiliteit van de toekomst is bij Mercedes-Benz gebaseerd op vier pijlers: Connected, Autonomous, Shared en Electric. ‘Generation EQ’ bundelt al deze factoren op een consequente manier”, zegt Dr. Dieter Zetsche, voorzitter van de Raad van Bestuur van Daimler AG en Hoofd Mercedes-Benz Cars. “Emissievrije auto’s zijn de toekomst. En ons nieuwe label EQ gaat veel verder dan alleen de elektrische auto. EQ staat voor een alomvattend elektrisch ecosysteem van services, technologieën en innovaties.”

De nieuwe generatie elektrische auto’s zal gebaseerd zijn op een architectuur die speciaal voor elektrisch aangedreven modellen ontwikkeld is, in elk opzicht kan worden aangepast en in meerdere modelseries kan worden toegepast: wielbasis en spoorbreedte, maar ook alle overige systeemcomponenten, in het bijzonder de accu’s, zijn dankzij de modulaire systeembouwdoos variabel. Daarmee is het voertuigconcept voor alle eisen van een toekomstgerichte modelfamilie op accustroom geoptimaliseerd. De basisarchitectuur is geschikt voor SUV’s, limousines, coupés, cabriolets en andere uitvoeringen.

De voertuigstructuur is, vergelijkbaar met de moderne seriemodellen van Mercedes-Benz, gebaseerd op een intelligente multimateriaalmix van staal, aluminium en carbon. Zo wordt optimaal voldaan aan de vraag naar lichtgewichtconstructie, stabiliteit en kostenefficiëntie.

“Generation EQ is hot and cool”, aldus Gorden Wagener, Hoofd Design van Daimler AG. “De fascinatie ligt in de nieuwe interpretatie van onze designfilosofie van sensuele puurheid voor een avantgardistische, moderne en op zichzelf staande elektro-esthetiek. Tegelijkertijd laat het design van het visionaire studiemodel, dat tot het wezenlijke is gereduceerd, een verleidelijke progressiviteit zien.”

16c818_045_d326101

De monolithische basisvorm van de ‘Generation EQ’ verbindt het DNA van SUV’s met het dynamische coupékarakter, terwijl de achterkant doet denken aan een shooting brake. Door het vlakke en langgerekte greenhouse ontstaan krachtig-puristische proporties. De vloeiende overgang van de glanzend zwarte motorkap via de voorruit naar het donkergetinte panoramadak is een voorbeeld van de nieuwe elektro-esthetiek, een spannend contrast met de lak in alubeam zilver.

Lees ook: Nieuwe Mercedes-Maybach S 600 Pullman Guard: High-End Luxe Met Bepantsering

Nauwelijks nog waarneembare carrosserienaden, verzonken ruitenwissers, camera’s in plaats van buitenspiegels en het ontbreken van de gebruikelijke portiergrepen onderstrepen het langgerekte en dynamische silhouet, waardoor de SUV-crossover als uit één stuk gegoten lijkt. Ook wordt hierdoor de luchtweerstand verminderd. Het bewust gereduceerde zijaanzicht, de brede schouderlijn en 21 inch lichtmetalen velgen zorgen zelfs bij stilstand voor dynamiek.

In de cockpit ligt de nadruk op een ongecompliceerde touchbediening en een nieuwe elektro-esthetiek, waarmee de uitstraling van het exterieur in het interieur consequent wordt doorgevoerd. Het combi-instrument met groot, zwevend widescreen display is door zijn asymmetrische uitvoering op de bestuurder toegesneden. Met de innovatieve digitale bediening onderscheidt ‘Generation EQ’ zich van de huidige auto’s en biedt zo een vooruitblik op de toekomst van de ‘user interaction’ bij Mercedes-Benz.

16c818_056_d326088