Het Metropole Orkest is een van ’s lands meest gerenommeerde muziekgenootschappen. Sterker nog, het orkest baart opzien binnen de landsgrenzen, maar ook daarbuiten. Toch lijkt het erop dat de gehele organisatie aan een pijnlijke tocht naar de afgrond bezig is. Door het niet op kunnen vangen van de huidige subsidiekortingen, moeten de leden van het Metropole Orkest genoegen nemen met slechts 50% van hun salaris. Een ontwikkelen die heel wat bezorgde gezichten veroorzaakt.

De populariteit van het Metropole Orkest ontstijgt andere culturele instellingen

In het AD wordt genoemd dat een onderzoek – dat gister gepubliceerd werd – uit heeft gewezen dat de populariteit van het Metropole Orkest het hoogst is. Er werd dan enkel gekeken naar culturele instellingen. Zelfs het Koninklijk Concertgebouw roept niet zoveel enthousiasme op als het Metropole Orkest. Een vaststaand feit waardoor je zou vermoeden dat het allemaal koek en ei is bij de organisatie. Helaas blijkt dat dus niet zo te zijn.

Directeur Jan Geert Vierkant zegt over de ontwikkeling: ‘We zijn zeer trots op deze toppositie. Echter, het is toch te gek dat onze musici de ene avond de sterren van de hemel spelen in de Royal Albert Hall en de volgende ochtend bij het uitzendbureau op de stoep staan, omdat ze niet rondkomen van hun huidige salaris?’. Een krachtig statement wat direct duidelijk maakt in wat voor situatie het Metropole Orkest zich bevindt.

Op het moment is alleen de Landelijke Overheid verantwoordelijk voor het uitdelen van subsidie aan het Metropole Orkest. Het orkest bestaat al sinds 1945 en heeft in 2015 al eens aan een zijden draadje gehangen. Destijds werd er besloten meer subsidie beschikbaar te stellen. Nu de overheid de subsidie kraan weer wat verder dicht heeft gedraaid is het zijden draadje weer flinterdun. Het is dan ook hopen op financiële steun – uit welke hoek dan ook.

Bron: AD