Men roept wel eens ‘goedkoop is duurkoop’, maar dat geld niet overal. Prijsvechter en verzorger van basale levensbehoeften Action heeft de schaapjes aardig op het droge. De juiste formule en een zeer toegankelijk concept wordt namelijk met open armen ontvangen door heel Europa. Het resultaat? Een bedrijfswaarde die geschat wordt op zo’n €5.000.000.000. Een aardige som geld voor een ‘budgetshop’. 

Door de gigantische waardestijging willen de eigenaren hun gram halen

Als er echt veel geld valt te verdienen, dan is het natuurlijk lastig om te zeggen dat je er niets mee doet. Het is dan ook enigszins logisch dat de – van oorsprong Nederlandse keten – nu voor een gedeelte van de hand wordt gedaan. Op het moment is het Britse 3i de grootste eigenaar van de gehele Action keten. Naar alle waarschijnlijk doet het bedrijf nu dus een aanzienlijk deel in de verkoop. Verwacht dus zeer binnenkort wat aandelen Action in de etalage.

Op het moment bezit 3i zo’n 80% van de totale aandelen Action. Er wordt weliswaar een groot deel verkocht, maar het directe belang van 45% wordt behouden. Dat deze stap wordt genomen heeft te maken met meerdere aspecten. Allereerst is het overige deel (35%) in handen van Eurofund V – een private fonds. Aangezien dit fonds volgend jaar stopt te bestaan, worden deze aandelen dus op de markt gebracht. Omtrent dat stuk geeft 3i aan dat het niet uitgesloten wordt dat ze deze aandelen terug zullen kopen.

Daarnaast zijn het natuurlijk de gigantische cijfers die Action laat noteren, die van groot belang zijn. Zo werd er aan het eind van 2017 een omzet van 3,4 miljard euro genoteerd én steeg het totaal aantal winkels naar 1100 stuks. Naar verwachting komen daar dit jaar nog eens honderden winkels bij. We kunnen rustig stellen dat Action langzaam een gigant wordt. Met de verkoop van enkele aandelen wordt het ineens interessant om te overwegen.

Bron: BusinessInsider / Action