In Nederland hebben we over het algemeen niet veel te klagen. Althans, zolang alles goed gaat en we niet moeten ‘besparen’ op het een en ander. De ‘Hollandse zuunigheid’ kent op zo’n momenten geen grenzen. Schiphol laat maar weer eens blijken hoe dat in z’n werk gaat. Onder het mom van een tekort aan ruimte en milieubewust bezig zijn gaat de vlieghaven namelijk geld vragen voor het afzetten of ophalen van je vrienden, familie of buurman.

Iemand even afzetten gaat je keiharde euro’s kosten

Het is natuurlijk een koud kunstje om de Nederlanders op Nederlandse wijze weer wat extra’s te laten betalen. In onze ogen een nogal tegenstrijdige ontwikkeling. Schiphol draagt namelijk onder andere aan dat ze milieubewuster bezig willen zijn en daarom de hoeveelheid auto’s rondom Schiphol drastisch willen verlagen. Dit gaat – in de ogen van de organisatie – lukken door het gebruik van de auto voor reizen naar Schiphol te ontmoedigen. Hoe? Juist, betalen voor de Kiss & Ride.

Echter, ondanks de goedbedoelde woorden omtrent het milieu (van een plek waar ruim 500.000 vliegtuigen per jaar opstijgen en landen), lijkt er meer aan de hand te zijn. Bronnen binnen Schiphol melden namelijk dat het ook wordt gezien als een noodzakelijke extra inkomstenbron. Een ontwikkeling die we niet geheel vreemd vinden. Volgens de boeken leed Schiphol vorig jaar namelijk een verlies van maar liefst 39 miljoen euro. Diezelfde bronnen geven ook aan dat de verwachte prijs voor het gebruik van de Kiss & Ride rond de €5 zal liggen. Een mooie manier om extra centjes te verdienen. Zeker wanneer je bedenkt dat er zo’n 10 miljoen autobewegingen op jaarbasis gemaakt worden.

Bron: AT5