Vorige week kregen we allemaal meer inzicht in de fiscale en economische plannen van kabinet Rutte 3. Een aantal onderdelen hiervan gaan je portemonnee raken, zoals de verhoging van de btw en de verlaging van de inkomstenbelasting. Neem daarbij een aantal andere economische trends in Nederland, zoals de stijging van de huizenprijzen, en het is duidelijk dat het uitgavenpatroon gaat veranderen.
Je huis is voor het eerst méér waard dan voor de crisis
De huizenprijzen blijven stijgen, de gemiddelde transactieprijs ligt inmiddels bijna op de drie ton. Deze tendens kent zowel winnaars als verliezers. Als je een huis in bezit hebt is dit natuurlijk een fijne ontwikkeling, maar ben je starter en op zoek naar een huis wordt het er niet makkelijker op. De huizen zijn gemiddeld zelfs meer waard dan tijdens de top in 2008, net voordat de crisis begon.
De hypotheekrente blijft ongeveer hetzelfde
In tegenstelling tot de huizenprijzen blijven de hypotheekrentes ongeveer hetzelfde. Tijdens Prinsjesdag werd wel duidelijk dat de beperking van de hypotheekrenteaftrek gevoeld gaat worden de komende jaren. Voor middeninkomens komt die klap al in 2019. De hogere inkomens krijgen tussen de jaren 2020 en 2023 de klap te verduren.
Hoe zit het met de inflatie?
Het simpele antwoord hierop is dat inflatie weer helemaal terug is. Momenteel noteert de consumentprijsindex een stijging van 2,3 procent in vergelijking met vorig jaar. De prijsstijgingen zijn het hoogst bij voeding en kleding. De overheid helpt ook een handje bij aan de inflatie door het lage btw tarief te verhogen naar 9 procent in 2019. Vooral diensten zoals een stukadoor of de kapper worden in 2019 duurder, naast nog steeds voedingsmiddelen en ook drank.
De beurs wordt geremd
De Amerikaanse president Donald Trump lijkt van plan om de handelsoorlog met China te laten escaleren en dit zou weleens effect kunnen hebben op de beurs. Op dit moment reageert de Amsterdamse beurs daar nog niet heel erg op. Wel is de jaarwinst geslonken tot onder de 4 procent.
Overige veranderingen
De prijzen van benzine zijn de afgelopen maanden vrijwel niet veranderd, hoewel de ruwe olieprijzen wel zijn gestegen. Naar verwachting werkt dit nog door in de benzineprijzen. De dieselprijzen zijn wel licht gestegen. De stroomprijs is ook in september hard gestegen, de stroomprijs is maar liefst 43 procent hoger dan een jaar geleden. Ook de gasprijzen gaan omhoog, vooral de laatste maanden weer. Die stijging ten opzichte van een jaar geleden is 26 procent, en dit lijkt door te zetten.
Bron: Businessinsider