De Olympische Winterspelen zijn iedere editie weer een heus spektakel. Een hoop show gaat vooraf aan een periode van topsport en internationale roem. Het evenement kost bakken vol geld en staat erom bekend dat het na afloop vaak ettelijke vierkante meters aan gebouwen achterlaat. Ondanks dat, levert het ook veel geld op. Volgens de organisatie van de Olympische Winterspelen 2018 in Pyeongchang, is er een aardige bedrag gerealiseerd.

Succesvolle toepassing Olympic Agenda 2020

De Zuid-Koreanen pasten de Olympic Agenda 2020 toe. Hierin staat een opsomming van IOC-maatregelen om kosten te drukken. Volgens IOC-directeur hielp dit met het maken van de juiste keuzes die kosten konden drukken en winst konden maximaliseren. Steden moesten vroeger voldoen aan de eisen van de Olympische Spelen, maar nu kijkt het prestigieuze toernooi juist hoe zij zich aan kunnen passen aan de mogelijkheden van de steden. Het gevolg: een bedrag van bijna €50.000.000 mogen innen.

Olympische Spelen 2018 winst

Onduidelijkheid omtrent toekomst stadions

De kosten waren 1,91 miljard en de opbrengsten kwamen uit op een bedrag van 1,95 miljard. Een simpel sommetje geeft ons dan de winst van 48 miljoen.  Een groot gedeelte van de kosten waren bestemd voor de bouw van de stadions, maar wat hiermee gaat gebeuren is nog onduidelijk. Het IOC, het olympisch comité van het organiserende land en het organisatiecomité verdelen doorgaans de winst. Echter heeft het IOC aangegeven hun deel terug te investeren in de Zuid-Koreaanse sport. Lee Hee-Buem geeft aan dat de stadions in de toekomst gewoon gebruikt dienen te worden voor sportieve doeleinden.

Bron: NU.nl