Zo nu en dan is het nodig om een pak te dragen, voor sommigen geldt dit vrijwel dagelijks en voor anderen komt het wat minder vaak voor. Wellicht draag je gewoon graag een pak – ongeacht de verplichting. Hoe dan ook, het dragen van een goed pak is enkel een net visitekaartje als je er ook op de juiste wijze mee omgaat. Niet alleen de juiste stijl, maar ook gepast onderhoud is van belang. Op deze manier kun jij jouw pak onderhouden zoals het hoort.

Je pak onderhouden

Als je een mooi pak hebt is het natuurlijk zonde om deze niet op de juiste manier te behandelen, waardoor je er alsnog niet bijloopt zoals het zou moeten. Gelukkig is het schoonmaken van een pak in de basis niet zo ingewikkeld, dus is het ook niet nodig om er niet alles uit te halen. De makkelijkste optie is stomen, maar wanneer je dit (te) vaak doet komt dit de kwaliteit en duurzaamheid van het pak niet ten goede. Bewaar deze optie dan ook voor de momenten dat het niet anders kan, de rest van de tijd kun je beter voor andere methoden kiezen. En een ding moet je sowieso altijd onthouden: nooit je pak wassen, punt.

Een pak onderhouden doe je allereerst met een goede borstel

De beste manier om je pak in vorm te houden is door het elke keer na het dragen te borstelen. Met het verstrijken van de tijd wordt het weefsel van een pak minder en zal klein vuil zich ophopen. Als je dit met de juiste borstel behandelt is dit echter prima op te lossen. Een goede borstel heeft een houten handvat en synthetisch haar of echt dierenhaar. Als je de keuze hebt, ga dan voor echt dierenhaar. Deze zijn namelijk zachter en dat is beter voor je kostuum. Verder is het belangrijk om altijd naar beneden te borstelen.

pak onderhouden PURE LUXE

Goede kleerhangers en een suit bag zijn belangrijk

Goedkope hangers gaan niet bijdragen aan een mooi pak, dus besteed iets meer om echt voor je pak te zorgen. Een goede hanger zorgt ervoor dat er geen vouwen inkomen en dat je pak netjes blijft. Als je overdag of in de auto je jasje uitdoet kun je hiervoor het beste ook een kleerhanger kopen. Vervolgens kun je het pak het beste ophangen in een suit bag. En dan meestal niet degene die je hebt meegekregen, maar een kwalitatief goede. Deze zal zorgen voor betere lucht voor je pak, zodat het kan ademen. Ook beschermt een suit bag het pak tegen ongewenste invloeden van buitenaf, zoals stof. Zorg wel voor genoeg ruimte in je kledingkast, zodat er ook daadwerkelijk lucht bij kan.

De basis is gelegd, de uitvoering doet de rest

Bovenstaande zaken zijn de basis van je pak onderhouden. Om het helemaal goed te doen zou je deze tips het beste nog in je achterhoofd houden.

  • Het pak schoonmaken: liefhebbers van de betere pakken zullen die waarschijnlijk maximaal 2 keer per jaar naar de stomerij brengen. En dit is met een reden, dus probeer dit zoveel mogelijk te beperken. Na een avond in je pak kun je dit pak het beste buiten hangen. Eventuele vieze plekken maak je dan schoon met een vochtige doek.
  • Niet strijken: er kan schade aan je pak ontstaan door de hoge temperatuur van een strijkijzer. Haal de vouwen er dan ook uit met een stomer, dat houdt je pak langer mooi.
  • Borstel op de goede manier: eigenlijk moet je je pak na elke keer dragen borstelen. Begin hierbij bij de schouders en werk vanaf daar naar beneden. Om niets te beschadigen moet je dit rustig en zachtjes doen.
  • Op de juiste manier ophangen: hang je pak ten alle tijden op wanneer je het niet draagt. Een goede hanger matcht met de vorm van je jasje, en zorg voor wat ruimte om je pak te laten ademen.
  • Wissel af tussen pakken: een pak heeft rust nodig, dus draag niet te vaak hetzelfde pak. Als je een pak een paar dagen achter elkaar draagt heeft dit een negatieve invloed op de kwaliteit. Dit is ook een mooie reden om af te wisselen tussen je pakken en de rest zo wat rust te geven.

Bron:D’Marge