Als ondernemer is het lastig om – zeker in de opstartfase – het overzicht te behouden. Naast het feit dat de ondernemende geest van nature enige chaos met zich meebrengt, is ondernemen ook gewoon moeilijk. Het is niet voor iedereen weggelegd en zelfs al ben je volwaardig ondernemer is het moeilijk om alles op orde te houden. Om in ieder geval te slagen in hetgeen je doet is een goed begin essentieel. Zo leren we in gesprek met een succesvolle ondernemer.

Ondernemen slaagt alleen als het fundament aanwezig is

We kunnen natuurlijk urenlang praten over ondernemen en de valkuilen of vruchten die je ervan plukt – het is eenvoudiger om iemand uit ‘het veld’ aan het woord te laten. Dus gingen we op zoek naar een succesvol ondernemer om erachter te komen wat de drijvende kracht is en waar je op dient te letten. Want, hoe leuke het soms ook klinkt: het is en blijft een avontuur van grote proporties.

In onze zoektocht waren we gericht op een succesverhaal dat zich niet enkel kenmerkt door grote bedragen, maar tevens goed laat zien hoe de weg naar geslaagd ondernemerschap eruit ziet. We spraken met Raoul Milhado, een 28-jarige ondernemer met meerdere eigen bedrijven. Over z’n ondernemerschap, de essentie van goed ondernemen en de wijze waarop hij gebaat was bij kennis en expertise van anderen.

Zou je een korte profielschets van jezelf kunnen geven? Wat je op dit moment doet, hoe oud je bent, wat je belangrijkste motivatie is om je successen te behalen en welke doelen je nog wil realiseren.
Raoul Milhado, 28 jaar. Woon/werkend in Amsterdam, Palma en inmiddels ook in Gibraltar. Ik ben zoals je dat mooi noemt “serial entrepreneur”, dit omdat ik eerdere bedrijven run, waar ik dagelijks mij met veel passie voor inzet. Ik kom uit de digitale wereld en heb hier meerdere ondernemingen in gehad. De jarenlange ervaring met ondernemen en de kennis op het digitale vlak pas ik toe op mijn bedrijven Boatsters, ELITIUM en Think BIG.

Hoe is jouw passie voor ondernemen ontstaan?
Het zit in mijn bloed, that’s for sure. Mijn opa was een grote denker en daardoor dus ook een ‘grote’ ondernemer met bedrijven in London, Amsterdam en Zwitzerland. Mijn vader heeft onlangs na jarenlang hard werken, zijn bedrijf succesvol verkocht dus door beide familieleden ben ik geïnspireerd geraakt om op vroege leeftijd ook voor mijzelf te beginnen. Ik heb nooit echt gestudeerd, ik wil altijd graag aan de slag en met nieuwe dingen (innovaties) bezig zijn!

ondernemen ondernemerschap firm24 succes Pure Luxe

Denk je dat ondernemen bij iedereen in het bloed zit? Zo ja, hoe kan iemand zichzelf
ontplooien tot ondernemer.
Iedereen kan ondernemen in wat hij of zij leuk vindt, maar in mijn optiek ben je een echte ondernemer, of niet. Het is natuurlijk een leuke titel: entrepreneur/ondernemer. Maar het is keihard (6-7 dagen per week) werken en je moet je levensstijl erop aanpassen. Oftewel het vraagt een volledige commitment en het is niet iets wat je er ‘bij doet’.

Vond je het lastig om jezelf te ontplooien tot ondernemer en daarin een bepaalde weg uit te
stippelen?
Uiteraard, ik heb in de afgelopen 8-9 jaar zo ontzettend veel geleerd. Ik ben door meerdere rollercoasters gegaan, heb menig charlatans op mijn pad gehad en heb prachtige successen meegemaakt. Ik heb vaak zat met mijn handen in het haar gezeten en moeten nadenken over hoe ik bepaalde situaties ging oplossen en heb zeker ook momenten gehad dat ik er alles aan moest doen om te ‘overleven’. In die tijden leer je jezelf echt kennen en komt de ware kracht in je naar boven, dat zijn de momenten dat je als ondernemer moet excelleren. De toekomst is wat je voor je hebt, en waar je dus invloed op kan uitoefenen. Met een positieve mindset, het geloven in het onmogelijke en nogmaals, hard maar vooral slim werken, zorgt er voor dat je al deze situaties kan omzetten naar het gene wat jij wilt.

Op welk moment besloot je om hulp in te schakelen van buitenaf?
De eerste jaren als ondernemer heb ik met verschillende boekhouders, voornamelijk freelancers, samengewerkt. Dit waren 1 voor 1 geen succesverhalen, zonder in te gaan op de details of de personen in kwestie, het werkte niet vlekkeloos. Dan ga je toch op zoek naar een partij die misschien wat duurder is, maar wel kan bieden waar je naar op zoek bent: kwalitatieve dienstverlening. Zo ben ik uiteindelijk bij Firm24 uitgekomen, een partij die mij op alle vlakken heeft geholpen om van een klein/startend bedrijf te groeien naar een professionele organisatie.

Succesvol ondernemen, hoe zou je dat omschrijven? Wanneer definieer jij jezelf als succesvol
ondernemer?
Succes is voor iedereen een “gevoel” lijkt mij. Je kan nergens naar een specifieke school of universiteit gaan waarin je een certificaat kan halen voor het “succesvol zijn”. Dus ik kan alleen mijn mening delen; ik denk dat je succesvol bent als je een onderneming hebt waarin je een bedrijfscultuur hebt gebouwd waarin iedereen elkaar respecteert, lol heeft, groeit met elkaar en dat dit zich vertaald in resultaat en dat zich weer omzet bedrijfswinsten. In welke branche je dan ook actief bent, dit is de basis. Waar ik zelf voor sta is: “Living the lifestyle of total freedom & daily happiness.”, ofwel, financiële vrijheid, een mooie/luxe levensstijl en gelukkig zijn met de dagelijkse dingen waar je mee bezig bent. Zowel het product als de mensen waar je mee werkt.

Is Firm24 die je zojuist al even noemde, een belangrijke spil geweest in je ontplooiing als
ondernemer?
Absoluut, zeker omdat het zelf ook ondernemers zijn, doelend op Martijn en Rick, kan je heel lekker schakelen en denken ze mee. Het is geen ‘standaard’ bureau, of in dit geval firm. Je merkt dat je daardoor met elkaar tot veel meer oplossingen komt en je niet gewoon wordt gezien als Klant X, dat is een fijne manier van werken. Dus het meedenken maar ook het toespelen van out-of-the-box oplossingen heeft mij zowel zakelijk als privé absoluut vooruit geholpen. Bovendien was het voor mij de échte start van het ondernemen, zeg maar het verschil tussen een eenmanszaak of bv. Daar ik ervaring kreeg, kennis opdeed en met experts om tafel ging die echt het doel hadden een succesvolle route uit te stippelen.

Waarmee wisten zij jou daadwerkelijk verder te ontwikkelen?
Zoals ik al even kort aangaf, de out-of-the-box manier van denken in verschillende situaties. Daarnaast door het feit dat zij ook echt als ondernemers denken, merk je dat inderdaad in elke situatie op zoek gaat naar gepaste oplossingen. Daarnaast hebben ze natuurlijk op juridisch, fiscaal en administratief vlak een hoop bergen voor ons verzet.

Hoe belangrijk is het dat iemand met een ondernemersplannen de hulp inschakelt van
externe partijen?
Uiterst belangrijk. Je hebt altijd een plan of concept in je hoofd zitten, op het moment dat je het gaat uitwerken kom je pas daadwerkelijk tot een realistisch beeld. Als je het vervolgens door derden laat nakijken, kan je leren van de feedback en dit weer toepassen om je plan te optimaliseren. Nobody can do it all alone. Daarnaast heb je als je serieus wil starten met ondernemen altijd een goede fiscalist nodig, en iemand die je helpt bij het oprichten van een bv.

Je bent inmiddels een succesvol ondernemer met een palmares waar onder andere Boatsters
op staat. Kun je ons daarin meenemen? Hoe begon dit avontuur en wat deed je besluiten
hierin verder te gaan?
Ik heb de jaren voor Boatsters verschillende ondernemingen gehad, voornamelijk dus op het gebied van digital marketing/advertising & tech innovaties. Nick Gelevert, oprichter van Boatsters, is een al jaren een goede vriend van mij. Met mijn vorige bedrijf Appromoters zaten we o.a. in LA en op een dag toen ik daar in de kroeg stond met mijn team, belde Nick mij op en we praatte over onze passie over jachten en boten. In het gesprek zei Nick vervolgens tegen mij: “volgens mij zou jij Boatsters veel leuker vinden”. Binnen 2 maanden verkocht ik mijn aandelen en werd ik partner in Boatsters, zo snel kan dat gaan. Intussen zijn we al bijna 2 jaar verder, zijn we enorm gegroeid en beginnen we internationaal naam te maken. Daarnaast hebben we er dagelijks veel plezier in, wat voor mij zoals ik al zei, een must is om dagelijks het maximale uit mijzelf, en dus uit het bedrijf te halen.

ondernemen ondernemerschap firm24 succes Pure Luxe

Is het lastig om in de luxe-branche voet aan wal te krijgen of is er door het grote vermogen
van de doelgroep juist veel meer mogelijk?
Het is uitdagend in vergelijking met andere branches, omdat de luxe industrie over het algemeen nog wat jaartjes achterloopt. Innovaties die je wilt doorvoeren, hebben tijd nodig. Zo hebben we onlangs de top 60 cryptocurrencies geaccepteerd als betaalmiddel voor het huren van een jacht. Daarnaast kwamen we ontzettend veel andere problemen tegen, met het nieuwe Blockchain/Crypto bedrijf ELITIUM (en uiteraard exclusief partner met Boatsters), tackelen we al deze gevonden problemen en willen we de luxe markt op z’n kop gaan zetten. Niet letterlijk natuurlijk, we gaan het luxe leven voor de luxe levensgenieters, nog luxer maken!

Zou je stellen dat luxe afneemt, of is er juist meer dan ooit behoefte aan luxe, comfort en
exclusiviteit?
Dit neemt absoluut toe. Het is natuurlijk bewezen dat de rijken der aarden, ieder jaar rijke worden. Men is niet op zoek naar korting, men is op zoek naar ontzorging, luxe, next level service. Dus daar moet je op inspelen door deze service van A tot Z te leveren en door middel van technologische oplossingen, wordt dit ook steeds makkelijker en dus beter. Men wordt daardoor ook steeds ‘luier’ en ‘verwend’, dus als je niet snel genoeg mee beweegt om deze mensen te voorzien van alle mogelijke wensen, dan mis je de boot.

We kunnen stellen dat je een aardige succesvolle weg bewandelt tot op heden. Wat is de
grootste lering die je hieruit hebt getrokken?
Ik ben pas net begonnen, althans, zo voelt dat. Intussen al wel bijna 9 jaar bezig, dus inderdaad veel mee gemaakt. Ik vind het moeilijk om dat te beschrijven in 1 lering, maar ik denk dat het heel belangrijk is dat je zorgvuldig de mensen kiest waar je mee (samen)werkt, zowel partners als werknemers. Uiteindelijk moet je met elkaar de droom gaan waarmaken.

Daarnaast heb ik gemerkt dat je constant te maken hebt met tegenslagen of in ieder geval kleine vormen er van, doorzetten en geloof houden, dat is key om te slagen. Dat gepaard met een aantal werkende methodes, modellen en structuren, moet er voor zorgen dat in mijn optiek, alles in het (ondernemers)leven haalbaar is!

Wat zou jij bestempelen als de grootste valkuilen van ondernemen?
Onderschatting. Het is net als dat je een huis bouwt; de fundering is belangrijk, elke verdieping telt mee, en je begint ook niet met het bouwen van het dak alvorens je keuken gaat inrichten. Dat is denk ik wel een valkuil, men wilt heel graag het gouden ei bedenken of al binnen 5 weken winstgevend zijn, dan beginnen ze dus vaak bij die keuken en komen er na een jaar achter dat het fundament van het bedrijf nog helemaal niet goed staat. Doelend op processen, administratie, wie is mijn doelgroep, wat is mijn waardepropositie, etc. Belangrijk feit is dat je een lange adem moet hebben en je elk onderdeel van je bedrijf niet moet onderschatten. Als de basis goed staat, dan kan je naar grote doelen toewerken. Firm24 heeft met ons een mooie inhaalslag weten te maken een aantal jaren terug, om zodoende deze basis voor ons als een ‘huis’ neer te zetten.

Als jij beginnende ondernemers een tip mee zou mogen geven wat betreft een goed proces,
welke zou dat dan zijn?
Welk probleem los je op? Waarin ben je uniek? Op basis daarvan zou ik beginnen met een business plan, maar niet eentje van 100 pagina’s, gewoon een gedetailleerd pitch deck om mee te beginnen. Vervolgens ga je je waardepropositie bepalen en definiëren wie je doelgroep is. Dan heb je een basis om mee te beginnen. Dan verschilt het per branche of je op zoek gaat naar: een team, je eerste klanten, investeerders of dat je zelf aan de slag gaat met een MVP.

ondernemen ondernemerschap firm24 succes Pure Luxe

We kunnen stellen dat ondernemen in jouw bloed zit, in hoeverre gaat zich dit in de
toekomst uiten in andere plannen?
In alles wat ik doe, zal ik ondernemend naar kijken. Dus of dat nou bij het aanschaffen van een huis is, of een hobby, ik verwacht dat ik op elk onderdeel wel op een bepaalde manier mijn ondernemers-skills zou willen inzetten, om het ‘beter’ te maken of om er het maximale uit te halen.

Last but not least: omgeven door een luxewereld, een grote dosis kennis en ervaring, wat is
‘luxe’ in jouw ogen?
Goede vraag. Luxe zit in de kleinste dingen juist, ik ben veel in Spanje (Palma) en ik noem het bijvoorbeeld al luxe als ik voor 10 euro een tapasje zit te eten op de boulevard met uitzicht op de haven (jachten). Dus dat is voor mij ‘basis luxe’, ultieme luxe zit voor mij in leven in (financiële) vrijheid, comfortabel en veel reizen en op de mooiste plekken ter wereld, genieten van het leven, een beetje zoals wij dat zeggen in het bedrijf, “the lifestyle of a Boatster”.

Wat betreft het ondernemen, dat is voor mij ook een weg die je bewandelt richting Pure Luxe. De rijkdom – in de breedste zin van het woord – wordt bereikt door ondernemen. Succesvol ondernemen welteverstaan, juist daarom heb ik gekozen voor een dienst als Firm24 om mezelf in grote mate te verzekeren van een juiste aanpak en de correcte stappen.

 

Wordt 2019 het jaar waarin jij ook gaat ondernemen? Zorg dan dat je jezelf verzekert van de juiste kennis en expertise; richt je bedrijf op bij Firm24.