Porsche staat al jarenlang bekend om de uitmuntende resultaten in de racerij. Vooral in de ‘prototype-klasse’ wist het merk uit Stuttgart jarenlang furore te maken en dat blijft natuurlijk niet onopgemerkt. Toen Porsche de 917 uit de beginjaren 70′ met pensioen liet gaan, moest er een opvolger komen die minstens zo succesvol was. Het werd uiteindelijk een op de 911 gebaseerde 935. Een Porsche die gedurende z’n loopbaan gigantisch veel prijzen in de wacht wist te slepen. Vandaag de dag staat zo’n 935 – dit exemplaar om precies te zijn – in de showroom.

De Porsche 935 is één van de meest iconische racers uit z’n tijd

Iedere keer wanneer er een auto op de markt komt met een flinke geschiedenis in de racerij, zijn verzamelaars op ’t scherpst. Het komt namelijk niet vaak voor dat je een auto als deze, in dergelijke perfecte staat mét alle documentatie in je bezit kunt krijgen. Dit blauwe exemplaar is één van de zeven stuks die Porsche destijds bouwde voor Amerikaanse raceteams.

Porsche 935 911 raceauto veiling Pure Luxe

De Porsche 935 was al vrij gauw na z’n ontwikkeling succesvol. Zo werd achter elkaar gewonnen in de 24-uurs van Le Mans, Sebring en Daytona – een reeks die 1979 voor Porsche een monsterjaar maakte. Het exemplaar wat we hier zien was van origine eigendom van Otis Chandler, de uitgever achter de L.A. Times. De auto nam ooit deel aan de 6 uur van Riverside. Na die betreffende race kwam er een nieuwe 3.0-liter twin-turbo zescilinder in. Deze bleef geruime tijd in de bolide, totdat de laatste eigenaar besloot ‘m te herstellen naar fabrieksspecificaties.

Porsche 935 911 raceauto veiling Pure Luxe

Inmiddels is de iconische sportwagen bij Gooding & Company ondergebracht, om daar geveild te gaan worden. Volgens de experts zal de bolide tussen de $2.500.000 en $3.000.000 opbrengen. Dat betekent dus dat er minimaal zo’n €2.200.000 opgehaald zal worden. Het feit dat de auto is uitmuntende staat is én al documentatie aanwezig is, maakt dit een collectors item van ongekend niveau. We zijn benieuwd waar de prijs zal stoppen.

Porsche 935 911 raceauto veiling Pure Luxe