Nu de Champions League finale gespeeld is en Liverpool voor de zesde keer ‘Europa’s beste’ genoemd mag worden, is het voetbal in clubverband ten einde gekomen. Een goed moment om te reflecteren op het jaar van diverse Europese topclubs en te bekijken wat ze bereikt hebben. Voor KPMG reden genoeg om op basis van enkele aspecten op een rijtje te zetten hoeveel Europese clubs nou eigenlijk waard zijn. Hieronder de 13 meest waardevolle voetbalclubs van dit moment.

Europese topclubs bulken van het geld

KPMG heeft op basis van diverse variabelen bepaald wat de ‘bedrijfswaarde’ is van 13 voetbalclubs uit Europa. Er werd onder andere gekeken naar: winstgevendheid, populariteit, sportieve vooruitzichten, TV-gelden en Eigendom van een stadion. Deze aspecten samen hebben ervoor gezorgd dat er een lijstje van 13 clubs is gevormd. Uiteraard staan de Champions League-finalisten Liverpool en Tottenham ook in dit rijtje.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

MORNIN’ ??

Een bericht gedeeld door Liverpool Football Club (@liverpoolfc) op

Wat opvalt, maar eigenlijk niet geheel tegen de verwachtingen in is, is het feit dat we geen Nederlandse club tegenkomen. Het is al jarenlang bekend dat Nederland het op gebied van financiën niet kan wedijveren met clubs in andere landen. Toch heeft Ajax afgelopen seizoen bewezen dat geld beslist niet de doorslaggevende factor hoeft te zijn in de jacht naar succes. De Amsterdammers staan met een waarde van €315 miljoen op plek #27.

13. Atletico Madrid – €1 miljard
12. Borussia Dortmund – €1,09 miljard
11. Paris Saint-Germain – €1,32 miljard
10. Juventus – €1,55 miljard
9. Tottenham Hotspur – €1,68 miljard
8. Arsenal – €2 miljard
7. Liverpool – €2,1 miljard
6. Chelsea – €2,23 miljard
5. Manchester City – €2,46 miljard
4. Barcelona – €2,68 miljard
3. Bayern München – €2,7 miljard
2. Manchester United – €3,21 miljard
1. Real Madrid – €3,22 miljard

Het valt op dat de sportieve prestaties (tegenvallend in sommige gevallen), niets afdoet aan de populariteit en dus de bedrijfswaarde van sommige clubs. Zo wist Real Madrid niet tot de finale door te dringen, door toedoen van Ajax, maar is de club volgens deze index nog steeds het meest ‘waardevol’. Manchester United, dat eveneens een teleurstellend seizoen kende, volgt op een nette tweede plek. Duidelijk is wel dat deze clubs stuk voor stuk als ongelooflijke geldmachine door het leven gaan.

Bron: Business Insider Nederland