Het kan de nodige frustratie opwekken: je gaat op vakantie om eens even goed uit te rusten, maar doet de eerste nachten doe je nauwelijks een oog dicht. Hoe komt het toch dat de meesten op vakantie vaak minder goed slapen dan thuis. En wat kan je er zelf aan doen om dit probleem de wereld uit te helpen?

Ontspannen slapen in een vreemde omgeving

Er zijn genoeg mensen die er helemaal geen last van hebben. Zij draaien zich onbezonnen om in het vreemde bed en slapen zonder pardon de hele nacht aan een stuk door. Zij behoren tot de gelukkigen, want er is ook een heel legio aan mensen die hier een stuk meer moeite mee hebben. Dat is ook eigenlijk niet zo vreemd. Om te kunnen slapen moet je volledig ontspannen zijn en je op je gemak voelen – zoals thuis. Hier voel je je veilig, je kent de geluiden die je hoort en bent in een vertrouwde omgeving.

bed

Op vakantie is dat uiteraard anders. Zeker de eerste nachten kun je de geluiden die je hoort nog niet goed thuisbrengen en dat kan een bepaalde vorm van stress opleveren. Er komen andere geluiden vanuit de straat dan je thuis gewend bent, en misschien wordt je geconfronteerd met luidruchtige buren of is de residentie gelegen aan een snelweg. Maar dat niet alleen. Het ruikt in je tijdelijke slaapkamer ook hoogstwaarschijnlijk een anders dan thuis, je mist de vertrouwde herkenningspunten in je kamer en moet je draai letterlijk en figuurlijk nog zien te vinden in het vreemde bed. Er is dus een logische verklaring voor dit fenomeen.

Wat kun je eraan doen?

Een beetje moeten wennen op vakantie is niet erg, maar ervan wakker liggen is nogal vervelend. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om dit te verminderen. Zorg dat je je thuis voelt in je bed, door de situatie van je oude vertrouwde thuisfront deels na te bootsen.

Om te beginnen, neem je eigen kussensloop mee. Deze ruikt en voelt vertrouwd en resulteert dus veelal in een betere nachtrust. Zorg ook voor beddengoed waar je je comfortabel bij voelt. Slaap je thuis altijd onder een 2-persoons dekbed, probeer dit op vakantie dan ook voor elkaar te krijgen. Door zoveel mogelijk dingen gelijk te houden, zal het vreemde bed minder vreemd en eerder eigen voelen. En dat komt je nachtrust zeker ten goede. Dus doe jezelf een plezier en implementeer deze bovenstaande punten. Welterusten, amices.