Ben je net pas wakker? Mooi zo, dat betekent goed nieuws voor jou dan. Het blijkt namelijk zo te zijn dat mensen die langer in hun bed blijven liggen stukken intelligenter zijn dan mensen die al voor dag en dauw opstaan. Een onderzoek komt met deze resultaten op de proppen en – hoe verantwoord we ook willen zijn – uitslapen is een van de beste dingen die je kunt doen. Iedere dag opnieuw.

‘Why Night-Owls are more intelligent’

Dat is nog even een binnenkomer. Het onderzoek heeft de respectievelijke titel ‘why Night-Owls are more intelligent’ en biedt meteen een bright future voor iedereen die zichzelf tot deze groep mensen rekent. Het onderzoek geeft aan dat mensen die de controle hebben over ’t moment dat ze opstaan creatiever, gelukkiger én intelligenter zijn dan mensen die nog voor hun wekker opstaan.

uitslapen onderzoek gelukkig creativiteit intelligentie Pure Luxe

Volgens het onderzoek beschik je over self-agency (self-wat?) als je in staat bent om meerdere malen op de Snooze-knop te drukken in de ochtend. Het blijkt namelijk dat je eigenlijk alles gigantisch goed op de rails hebt als je dit doet. Wat Self-agency betekent? Het houdt in dat je in staat bent om prikkels van buitenaf te negeren. Het zou volgens onderzoekers betekenen dat je de controle zelf in de hand hebt – regels hebben geen effect op je.

Met andere woorden: je bent zeer professioneel in staat om precies te doen wat nodig is. Om dat nog even te versterken halen we er een onderzoek uit 1998 bij – gedaan op de universiteit van Southampton. In dit onderzoek werd het statement gemaakt dat mensen die na 23.00u gaan slapen en ook na 08.00u opstaan vele malen gelukkiger zijn dan anders. We weten dus wat ons te doen staat: weg met de wekker. Het uitslapen is een nieuw ding en we moeten onszelf gelukkiger maken. Uitslapen dus.