De wellicht meest wel bekende straat ter wereld wordt gaat omgevormd worden tot een ‘buitengewone tuin’. Burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft een plan van 250 miljoen euro aangekondigd om de Champs-Elysées te vernieuwen.

Duurzame wending

Oorspronkelijk aangelegd in 1667 als een verlengstuk van de Jardin des Tuileries, probeert de Franse hoofdstad echt om de Champs-Elysées door te vertalen naar de 21e eeuw. En om tegelijkertijd haar glorie te behouden. Tegenwoordig staat het misschien bekend als een vervuilde en drukke consumentensite. Maar het idee is om het om te vormen tot een groen, ecologisch, wenselijk en vooral bereikbaar.

Champs-Élysées

De 1,91 km lange laan met acht rijstroken zal worden omgetoverd tot een groene en voetgangers-vriendelijke strook. Met dit project willen ze hoeveelheid aan verkeer beperken en de auto’s tot de helft terugbrengen. De door het verkeer verstopte wegen worden omgevormd tot groene zones voor voetgangers. Naar verwachting zal de opdracht in 2024 voltooid zijn.

Champs-Élysées

De welbekende lang is het decor voor de laatste etappe van de Tour de France en de nationale feestdag van Frankrijk (Quatorze Juillet). Ook hebben veel luxe kledingmerken en juweliers een vestiging in één van de nabijgelegen chique panden. De Champs-Élysées behoort tot één van de duurste winkelstraten van Europa.

Champs-Élysées

De commissie Champs-Élysées voert sinds 2018 campagne voor een ingrijpende herinrichting van de laan en zijn omgeving om de pracht van een van de grootste lanen ter wereld de afgelopen 30 jaar te herstellen. Met bijna geen verkeer zal het gebied een prachtige toeristische trekpleister worden – in hoeverre het dat nog niet is – met chique cafés, luxe winkels en high-end autodealers. Het gebied rond de Eiffeltoren zal worden ingenomen door enorme parken waar Parijzenaars én toeristen van kunnen genieten.

Champs-Élysées Champs-Élysées Parijs Speeltuin