Miljonairs: een gelukkig percentage van de bevolking met een vermogen dat de grens van zes nullen weet te overschrijden. Miljonair zijn heeft zo z’n voordelen, je financiële rek is iets hoger dan gemiddeld en meestal gaat dat gepaard met de nodige luxe. De perfecte doelgroep dus om onder de loep te leggen zou je zeggen. Dat deden we dan ook. Want, dat Nederland enkele miljonairs telt, dat weten we. Maar waar wonen deze mensen dan? Samen met ’t CBS gingen we op zoek naar miljonair hotspots en plekken waar je zelfs als miljonair niet moet komen – zo blijkt.

Nederland telt ruim 100.000 miljonairs-huishoudens

Volgens het CBS werden er op 1 januari 2015 (ja, dat is al even geleden) 106.000 huishoudens geteld met een vermogen van €1.000.000 of meer. Deze huishoudens worden dus officieel gerekend tot ‘miljonair’. Hoe dit vermogen precies in elkaar steekt, dat kan per huishouden verschillen. De meeste miljonairs zijn te vinden in de gemeenten Blaricum, Laren en Bloemendaal. Hier wordt een kleine verwachting bevestigd. 1 op de 10 inwoners is miljonair in deze gemeenten.

nederland miljonairs gemeenten cbs statistiek Pure Luxe

Het minst aantal miljonairs is te vinden in het zuiden des lands; de gemeente Kerkrade om precies te zijn. Slechts 0,3% van de inwoners in deze gemeente is miljonair. Het valt op dat er – gekeken naar de onderlinge verhoudingen – in Friesland en Limburg vrijwel geen miljonairs wonen. Deze provincies zijn dan ook ’t lichtst gekleurd van de hele kaart. Om een beter beeld te krijgen van de gehele verdeling bekijk je hier de interactieve kaart van het CBS.

Bron: Youtube / CBS