De documentaire van Jeffrey Epstein die vorig jaar uitkwam, brak alle records. Het was de meest bekeken documentaire ooit op Netflix. In de documentaire kwam de donkere kant van de multimiljonair naar voren; hij is veroordeeld voor schokkende zedendelicten en mensenhandel. In de documentaire komt ook het enorme vermogen van Epstein naar voren. Hoeveel geld had deze man precies?

Het vermogen van Jeffrey Epstein

We vallen maar meteen met de deur in huis. Twee dagen voor Epstein zichzelf van het leven beroofde in de gevangenis, heeft hij een testament ondertekend waarin een bedrag van €577,672,654 staat vermeld. In de documentaire komt naar voren dat het vermogen van Jeffrey Epstein bestaat onder andere uit het eiland Little Saint James dat hij bezat, tientallen auto’s, meerdere privé vliegtuigen en enorme contante geldbedragen. Het vermogen staat vast in een zogeheten trust.

Epstein vermogen

Een trust is een financiële structuur waarbij geld apart wordt gezet en niemand de identiteit van de eigenaar van het geld kan achterhalen. Tot op heden is nog niet bekend wie het geld van Epstein mag of kan claimen. Slachtoffers eisen een groot deel van het geld op, terwijl ook familieleden beweren recht te hebben op het geld. Het zal jaren duren voordat hier duidelijkheid in is.

Nog lang niet klaar

Gedurende zijn leven stond Epstein vooral bekend om het nauwe contact dat hij onderhield met bekende mensen als Prins Andrew, Bill Clinton en Donald Trump. Veel mensen met wie Epstein goede banden had werden gedurende lange tijd gezien als mogelijke mede-delinquenten. Sommige van hen – waaronder Prins Andrew – worden hier nog steeds van verdacht.

Er hing een gevangenisstraf van minstens 45 jaar boven het hoofd van Epstein, voor hij zichzelf in de gevangenis van het leven beroofde. Het is nog maar de vraag of er meer bekendheden bij de zaak betrokken gaan worden en of die ook schuldig bevonden worden aan misdrijven. Wat vast staat is dat het nog een lange financiële en juridische strijd gaat worden.