Shawn Harris emigreerde in eind jaren 80′ naar Nederland en dat met een zeer bescheiden vermogen. De term vermogen is eigenlijk al te heftig. Eenmaal in ons kleine, integere land begon ze met ondernemen en bouwde ze haar eigen bedrijf uit tot een miljoenenimperium met een groot personeelsbestand.

Shawn Harris

Shawn Harris kwam in 1989 op haar 25ᵉ naar ons lage Nederland. Zonder baan, financieel middelen en enige beheersing van de Nederlandse taal. In de bar waar ze destijds werkte kwam ze een Nederlandse piloot tegen. Ze ging samen met hem wonen in Leeuwarden. In de decennia’s die volgen bouwt ze indrukwekkend miljoenenimperium met honderden medewerkers. Een paar jaar geleden stapte ze uit haar eigen bedrijf, maar laat haar naam als onderneemster nog steeds geregeld gelden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Shawn Harris (@shawnharris1608)

American Dream in Nederland

Harris bouwde haar Nature’s Pride – bekend van de EAT ME-stickers –  uit tot een internationaal bedrijf dat jaarlijks grofweg 400 miljoen euro omzet draaide. Als het zo’n succes is en was, waarom is ze dan gestopt? Ze is ermee gekapt omdat ze zo’n veertien uur per dag maakte en het tijd was om andere dingen met haar leven te gaan doen. Tussen 2010 en 2016 heeft ze stukje bij beetje al haar aandelen verkocht aan haar Noorse partner. “Ik was aan het handhaven, niet meer aan het bouwen. En ik ben een bouwer.”, aldus Harris.

Geschat vermogen van Shawn Harris

Sinds haar aftreden als ‘avocadokoningin’ houdt ze zich vooral bezig met jonge ondernemers, om die net zo succesvol als haar te maken. Een perfecte match dus voor Dragons’ Den. Haar eigen vermogen wordt geschat op z’n 63 miljoen euro. Onder Orange Wings – haar investeringsvehikel – stond in de jaarrekening van 2018 een eigen vermogen geschreven van meer dan 58 miljoen euro.

Je zou verwachten dat een Amerikaanse niet zo moeilijk is als het over geld gaat, maar Harris lijkt op dat punt sterk ingeburgerd tot de Hollandse nuchterheid en laat liever niks over los over haar eigen welvaart. Vindt ze simpelweg niet chic.

In een interview met Quote gaf ze een tip voor elke ambitieuze ondernemer: “Investeer niet een ton als je weet dat er vijf ton nodig is. Heb vertrouwen dat een idee een succes kan worden. Het is zonde als het ontwikkelingsproces van zo’n goed idee wordt vertraagd vanwege geld. With plans for a great return for the risk of course.”