Sommigen zijn zo fanatiek om hun verzameling tot voltooien, dat ze tot alles in staat zijn. Ze gaan buiten de gebaande paden en zijn bereid om diep in de buidel te tasten voor dat ene object. Vandaag hebben we het over een zeldzame Amerikaanse munt. Verzamelen is niet zozeer de kwestie, aangezien er nog weinig van over zijn, maar tijdens een veiling van RM Sotheby’s werd het record verbroken voor de duurste muntstuk ooit.

Amerikaanse muntstuk levert monsterbedrag op

In New York ging deze uiterst zeldzame munt, Double Eagle, namelijk onder de hamer voor 18,8 miljoen dollar, omgerekend dik 15,5 miljoen euro. De duurste munt tot dusver, ook geslagen in de Verenigde Staten, was een zilveren ‘Flowing Hair-dollar’ uit het eind van de 18e eeuw. Die wereld in 2013 doorverkocht voor haast 10 miljoen dollar. De nieuwe recordhouder is dus meer dan anderhalf zo kostbaar. De veiling vond afgelopen dinsdag plaats en verliep via veilinghuis RM Sotheby’s.

Munststuk

De verkochte munt is een zogenoemde Double Eagle uit 1933 en oorspronkelijk 20 dollar waard. De serie kwam echter nooit in omloop omdat de toenmalige president Franklin Roosevelt besloot geen goud meer te gebruiken voor Amerikaans fiatgeld.

Meeste zijn versmolten

Omdat de bescheiden voorraad door deze beslissing geen waarde meer vertegenwoordigde, werden ze allemaal omgesmolten, op twee na. Het is bekend dat er nog 20 zijn gered van smelten door te zijn gestolen en in de handen van verzamelaars terecht zijn gekomen, voordat ze later werden teruggevonden. Negen van de teruggevonden munten werden vernietigd, waardoor dit een van ‘s werelds zeldzaamste munten is, met slechts 13 bekende exemplaren over – waarvan er slechts één in privébezit is.

De politie wist de meeste te achterhalen, op één na voor zover bekend. Die kwam terecht in de particuliere verzameling van de Egyptische koning Farouk. Na verloop van tijd kwam het kostbare muntstuk weer terug in Amerika. Dat vond plaats in 2002, terwijl de koper ruim twee decennia anoniem bleef, tot maart 2021, toen in een artikel in de New York Times werd onthuld dat het ging om de verzamelaar Stuart Weitzman.

Andere grote opbrengsten

Deze veiling ging gepaard met nog een aantal andere collectors-items, waaronder een aantal zeldzame postzegels (waarvan de hoogste 8,3 miljoen dollar opleverde), een velletje Amerikaanse zegels (voor 4,8 miljoen afgehamerd). En een ‘1 cent zwart op magenta’ (1856) uit Brits-Guiana, waar het allemaal om draaide, werd afgehamerd op 8,3 miljoen dollar, terwijl de prijs werd ingeschat tussen de 10 miljoen en 15 miljoen dollar.