Gepensioneerden zien er in de meeste gevallen aandoenlijk en onschuldig uit, maar schijn kan bedriegen. Een gepensioneerd echtpaar uit Eindhoven dacht jarenlang de Belastingdienst slim af te zijn door te doen alsof ze in Zwitserland, maar ze zijn gesnapt en moeten nu op de blaren zitten. En met blaren zitten doelen we op een fikse geldboete.

Echtpaar uit Eindhoven krijgt flinke geldboete

Al met al heeft de Nederlandse staatskas tussen 2013 en 2016 ongeveer €1,2 miljoen zijn misgelopen door de gepleegde fraude van het stel. Normaal gesproken is een gevangenisstraf ook een reëele eis, gezien de omvangrijkheid van de belastingontduiking, maar wegens de leeftijd van het echtpaar, die het OM niet bekend maakt, blijft het steken bij een geldboete. Dat geld is nu alsnog betaald, maar daarbovenop komt nog een dwangsom van 1 miljoen.

De FIOD en het OM kwamen de fraudeurs op het spoor na een gezamenlijk onderzoek. Hierin gaan ze door de dossiers van Nederlanders die over de grens en veel vermogen op hun naam hebben staan. Denk aan vastgoed of buitenlandse rekeningen, maar dat niet hebben geregistreerd bij de Belastingdienst.

Tijdens het onderzoek hield de Belastingdienst in de gaten wie er in Nederland vaak betaalde met buitenlandse bank- of creditkaarten. Daarna werd gekeken of die mensen verplicht zijn om in Nederland belasting te betalen. Tot slot werd er bij de belastingaangifte gecontroleerd of de betreffende mensen iets opgaven over vermogen in het buitenland.

Dieper onderzoek naar belastingontduiking

Het Eindhovense stel was een van de gevallen waar een onderzoek naar werd gestart. Zij namen zoveel geld op van hun Zwitserse rekening, dat de enige logische conclusie moest zijn dat ze het overgrote deel van het jaar in Nederland zaten. Uit het onderzoek bleek dat het stel dan ook verplicht was om in Nederland – en dus niet in Zwitserland, zoals het duo claimde – belasting te betalen, maar dat gebeurde dus niet, wat resulteerde in een dieper onderzoek door het FIOD en de opgelegde boete.