El Chapo, pseudoniem van Joaquin Guzman, was na Pablo Escobar een van de meest beruchte dugsbaronnen in heel Zuid-Amerika. Zijn Sinaloakartel is nog altijd het grootse drugskarel in Mexico. Zijn huis in Culiacán, waar het Sinaloakartel voornamelijk opereert, verschijnt binnenkort in de loterij, voor een alleraardigst prijsje.

Loterij verloot de beruchte tunnel-villa van El Chapo

In woningnood vanwege de meedogenloze vastgoedmarkt of gewoon op zoek naar een vakantievilla met een verhaal? Dan moet je aankloppen bij de Mexicaanse regering voor een lot.

Los van de standaard voorzieningen in een huis, zoals een keuken, slaapkamers enzovoorts, heeft de woning iets uiterst opmerkelijks, to say the least. Onder de badkuip en pooltafels, en andere delen van het huis, bevindt zich namelijk een ontsnappingstunnel. Vervolgens kwamen die vluchtroutes weer uit in het riool of in andere onderkomens in beheer van het kartel. El Chapo wist in 2014 via deze tunnel uit het gebouw te ontsnappen van justitie. Echter werd hij binnen enkele dagen alsnog opgepakt in een appartement in Mazatlán.

Hij werd meerdere keren aangehouden en in de gevangenis gezet, maar ook daaruit wist de machtigste drugshandelaar ter wereld uit te breken. In 2019 was het uit met de pret en werd hij tot levenslang veroordeeld dat hij momenteel uitzit in een zwaarbeveiligde gevangenis van Colorado.

Het gebruik van de tunnels voor drugssmokkel maakte El Chapo schatrijk en het leverde hem in Mexico de titel ‘el señor de los tuneles’ op – ofwel de heer der tunnels. De naam was eigenlijk een reactie op de bijnaam van een andere capo: Amado Carillo Fuentes. Als leider van het Juarez-kartel begon deze smokkelaar als eerste op grote schaal vliegtuigen in te zetten voor drugstransporten naar de VS. Dat bezorgde hem de bijnaam ‘heer der hemelen’.

Op een paar kogelgaten en hier en daar een ingedeukte deur verkeert het huis in een prima staat, maar dan woon je wel temidden van een van de meest gewelddadige kartels, die werkelijk tot de nok aan zijn bewapend. In feite lijkt het meer op een goed instrueert leger dan een kartel.

Voor de lokale begrippen een behoorlijk luxe woning, met een prijs van 3,6 miljoen pesos (circa 155.000 euro). Voor een kaartje ter waarde van 10 euro doe je al mee. 15 september kun je je ‘geluk’ beproeven.