Juni was weer een recordmaand wat betreft de verkoop van occasions. Dat is een trend die de hele eerste helft van 2021 gaande was. Uiteraard komt dit niet geheel als een verrassing, gezien de maatregelen indertijd. Nu het licht aan het einde van de tunnel steeds feller wordt, worden er ook steeds meer occasions gekocht.

We gaan als Nederlanders steeds meer voor occasions

In de maand juni zijn er liefst 124.002 Occasions verkocht. Nooit eerder werd er binnen een tijdsbestek van een maand zoveel tweedehands auto’s verkocht. Deze weken overschreden we de eerste helft van 2021 en dat is een mooi moment om daarop terug te blikken. In dit eerste halfjaar zijn er volgens de cijfers van Bovag en RDQ maar liefst 685.452 occasions verkocht via autobedrijven. Dat is een stijging van zo’n 9% ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

Occasion

De Bovag schrijft dat waar 15 jaar geleden nog 55% van de verkochte occasions via de vakhandel werd verkocht en 45% tussen particulieren. Dit nu 2/3 vakhandel is en 1/3 tussen particulieren. Dat vinden ze bij de BOVAG natuurlijk helemaal niet erg. Wat zal de tweede helft opleveren?

Minder productie-auto’s

Vorig jaar slonk het aanbod van nieuwe personenauto’s, doordat autofabrikanten zich gedwongen voelden om hun fabrieken tijdelijk stil te leggen. Dat had tot gevolg dat de leasemarkt in juni van vorig jaar haast 37% minder auto’s verkocht dan vorig jaar in dezelfde maand.

Verschuiving in de markt

Daarnaast werden er dit kjaar ook veel minder proefritten gemaakt, aangezien autobedrijven bij je thuis langskwamen voor een proefrit en dat klonk wellicht in veel gevallen toch aantrekkelijker. De tijd zal het leren of dit dus een tijdelijke verschuiving is in het voordeel van de vakhandel of dat het weer een andere transitie gaat doormaken.

Ferrari

Volgens Autoblog wordt het lastiger voor dealers om voorraad in de showroom of buiten op de parkeerplaats te krijgen. Dit zorgt ervoor dat dat het importeren van auto’s naar de Nederlandse markt steeds aantrekkelijker wordt. We schreven eerder een artikel en maakten een video over het voordelig importeren van auto’s.