Wonen op de mooiste plekken der aarde, eten wat je maar wilt en rijden in de meest exclusieve auto’s. Het zijn maar een paar voorbeelden uit het leven van een succesvolle Bitcoinpioneer. De Roemeense Mircea Popescu was er zo’n een. Maar op 5 juli verdronk hij aan de kust van Costa Rica en dat kan betekenen dat zijn portfolio met ‘m mee naar het hiernamaals gaat.

Roemeens Bitcoin-miljonair verdrinkt in Costa Rica

Volgens de Costa Ricaanse autoriteiten ging Popescu ’s morgens vroeg een frisse duik nemen in de zee Playa Hermosa. Maar al gauw raakte hij overmeesterd door een sterke stroming, waar hij zich niet uit wist te redden, en vervolgens ter plaatste overleed.

De Roemeen was een van de early adopter en staat alom bekend een van de grootste bezitters te zijn van de  cryptomunt. Omgerekend gaat het om een waarde van 1 miljard euro en het is mogelijk dat zijn bitcoins ontoegankelijk blijven. Dat is gebaseerd op een schatting dat hij 30.000 bitcoins tot zijn beschikking zou hebben. Maar zou ook vele malen hoger kunnen zijn: er wordt ook gesproken over 100.000.

De 41-jarige vergaarde voor het eerst naamsbekendheid toen hij in 2012 beursplatform MPEx lanceerde, aldus Bitcoin magazine. Via dit platform begon hij aandelen en obligaties te verhandelen middels inleg van bitcoin. Amerikaanse beurswaakhond SEC begon in 2014 een onderzoek naar MPEx, maar strandde uiteindelijk nergens op.

Opmerkelijke uitlatingen

Het is dat hij niet echt in de schijnwerpers stond en media-aandacht kreeg, maar anders had hij met zijn niet onomstreden ‘uitlatingen’ nog wel eens behoorlijk wat heisa kunnen veroorzaken. Hij is een fervente blogger en schreef namelijk ooit: “Een van de weinige banen die voor vrouwen zijn geschikt, is het schrijven van de grafrede voor de man.” Verder zijn er nog meerdere gedocumenteerde gevallen rondom seksisme, onverdraagzaamheid en antisemitisme.

In het Twitter-bericht hieronder kun je een aantal van zijn uitspraken lezen.