In maart was Novak Djokovic officieel de tennisser die de meeste weken opeenvolgend aan kop van de wereldranglijst heeft gestaan. De 34-jarige Serviër begon indertijd aan zijn 311de week als nummer 1, maar nu, een aantal maanden verder, heeft alweer de volgende mijlpaal bereikt en overschreden. Novak Djokovic schrijft tennisgeschiedenis als de tweede week van het oudste tennistoernooi Wimbledon begint.

Record prijzengeld voor Novak Djokovic

Met 19 Grand Slam-titels op zijn naam heeft er er slechts één minder dan het herenrecord van Roger Federer en Rafael Nadal, maar hij is goed op weg om hen te evenaren. De Serviër is de overweldigende favoriet om als laatste over te blijven na de finale van zondag.

Maar Djokovic behaalde al een mijlpaal vóór zijn wedstrijd in de vierde ronde. Zijn overwinning vrijdag in de derde ronde tegen Denis Kudla betekent dat zijn prijzengeld op Wimbledon minimaal $250.000 zal zijn. Dat bedrag zal zijn prijzengeld in zijn carrière optellen tot $ 150 miljoen, de eerste tennisser die dit winstmarge bereikt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Novak Djokovic (@djokernole)

De ‘grote drie’, Nadal, Federer en Jokovic, hebben de afgelopen drie decennia allemaal geprofiteerd van de explosie van prijzengeld, met Federer ($130 miljoen) en Nadal ($125 miljoen). Maar Djokovic was de grootste begunstigde met zijn dominantie gericht op het afgelopen decennium. Hij heeft 5 van de 10 hoogste prijzen voor één seizoen in handen, waaronder een record van $ 21,1 miljoen in 2015.

Best betaalde tennisser aller tijden

Hoewel Djokovic de grootverdiener is de tennisport, wil hij dat het prijzengeld over de andere conculega’s wordt verdeeld. Hij kondigde de oprichting aan van de Professional Tennis Players Association voorafgaand aan de 2020 US Open. Hij houdt vol dat het geen concurrerende tour is, maar een middel om spelers ‘sterker te maken’ en meer van de ‘Grand Slam-inkomstentaart te krijgen’. Toch hebben Federer en Nadal allebei geweigerd zich bij de PTPA aan te sluiten.