Er is de afgelopen weken veel frustratie over de regelingen omtrent rijexamens en het halen van rijbewijzen in het algemeen. Naast dat het vaak lang kan duren, is er natuurlijk ook een kostenplaatje waar je rekening mee moet houden. Wat velen niet wisten – wij ook niet – is dat Nederland het op één na duurste land ter wereld is om je rijexamen te doen. Welk land het goedkoopst is om je rijbewijs te halen, zullen wij je laten zien.

Duurste landen om je rijbewijs te halen

Nederland staat dus op plek 2 als het gaat om de duurste landen waar je een rijbewijs kan halen. We praten dan over de totale kosten van zowel een theorie- als een praktijkexamen. Het duurste land om dit te doen is Noorwegen. In Noorwegen betaalt men omgerekend €113 voor het praktijkexamen en in Nederland is dat €112,75. Dit is in 2021 gestegen naar €120.

rijbewijs

Het grotere verschil ligt echter bij het theorie-examen, waarvoor je in Noorwegen €66 betaalt en bij ons €34,50. Op nummer drie staat Zwitserland. Hier betaal je voor het praktijkexamen omgerekend €109 euro en voor theorie €27.

Het goedkoopst je rijbewijs halen

Het goedkoopste land om je rijbewijs te halen is Rusland. Hier kost het theorie- en praktijkexamen samen evenveel als een blikje cola, namelijk €1,70 euro. Mits je het in één keer lukt natuurlijk. In China is het halen van je rijbewijs – theorie en praktijk – omgerekend €14. Voor wie geen zin heeft om helemaal naar de andere kant van de wereld te hoeven reizen, kun je ook dichter bij huis je examen voor een prikkie halen.

file

In Italië betaal je slechts €16 euro voor het praktijkexamen en een additionele €16 euro voor je theorie. Samen komt dit neer op €32, wat dus veel goedkoper is dan de €147 die je in ons kikkerlandje moet betalen. Overigens is je rijbewijs halen in een land als Rusland of China niet heel slim, aangezien je het document na 185 dagen al weer een Nederlands rijbewijs bezitten. Soms kan het worden overgezet, maar soms moet je ook een geheel nieuw theorie- en praktijkexamen afleggen.