Alpa IV werd gebouwd in 2009 en vaart rond met een lengte van 26.56 meter. Cantieri Navali Rizzardi uit Italië hebben het jacht gemaakt en er is op het eerste oog weinig spannends aan. Wat echter opmerkelijk is aan dit gevaarte, zijn de huidige eigenaren. Namelijk koning Albert II en koningin Paola van België. Dit royale echtpaar heeft hun sloep te koop gezet voor bijna €2 miljoen.

Alpa IV van koning Albert II en koningin Paola staat te koop

Van 2009 tot en met 2019 dobberde de koning en koningin met dit jacht over de Middellandse Zee dobberden. In hetzelfde jaar dat Alpha Iv werd afgeleverd kocht het Belgisch koningshuis het voor €4,6 miljoen euro. Het was jarenlang de zomerse ontmoetingsplek voor de kinderen en kleinkinderen van het vorstenpaar.

De sloep biedt plaats plaats aan negen gasten en vier bemanningsleden. Die laatstgenoemden moeten uiteraard uitbetaald worden en de algehele onderhoudskosten waren ook niet niets. De 87-jarige Koning Albert II wilde deze kosten na zijn troonsafstand doorrekenen aan de Belgische staat, maar dat plan werd door de regering afgewezen. Het schip maakt geen onderdeel uit van Defensie, maar draagt toch de vlag van de Belgische marine. Dit zorgde voor de nodige ophef bij onze zuiderburen, maar dat ging verder dan dat alleen.

In 2009 voor €4,6 miljoen gekocht

Ook toen de vorst het schip in augustus 2009 voor 4,6 miljoen aankocht, werd hij met scheve ogen aangekeken. Het land zat middenin de economische crisis en koning Albert had een maand eerder in een toespraak kritiek geleverd over de materialistische samenleving waarin we leven. Hij kreeg ongeveer  dezelfde kritiek over zich heen die werd geuit richting Willem Alexander, na het aanschaffen van zijn Wajer 55.

Het het koninklijke echtpaar was zich echter van geen kwaad bewust. “Koningin Paola begreep niet dat mensen daar kritiek op konden hebben. Het was haar favoriete manier van reizen, ze vond het fantastisch dat ze op zee bevrijd was van de paparazzi”, aldus de Vlaamse royalty-watcher Brigitte Balfoort. “Het schip was de plek waar ze ‘s zomers prinses Claire en haar kinderen en soms prinses Astrid en haar gezin ontvingen.”

Klik op de bronvermelding hieronder om foto’s van binnenin het jacht te aanschouwen en wellicht sta jij binnenkort achter het roer van dit royale bootje. En check deze pagina van superyachttimes voor meer informatie.