Giovanni Ferrero is een telg uit het Italiaanse familiebedrijf Ferrero, gevestigd in Alba, dat kort na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht. Na het overleden van zijn vader nam Giovanni het gehele stokje over en zijn zakelijke vaardigheden leverde hem zo’n immense rijkdom op dat hij op iedere bijeenkomst mag pronken met de titel ‘rijkste Italiaan’, gevolgd door ’s werelds grootste producent en verkoper van brillen en lenzen, Leonardo Del Vecchio en aandeelhouder van Walgreens Boots Alliance, Stefano Pessina.

Giovanni Ferrero: de allerrijkste Italiaan

Giovanni Ferrero werd geboren in Farigliano, Italië, op 2 april 1964. De nu 56-jarige werd geboren als zoon van Maria Franca Fissolo en Michele Ferrero, de eigenaar van een multinationale onderneming onder de familienaam Ferrero.

Giovanni werd op jonge leeftijd naar Brussel gestuurd om kwaliteitsonderwijs te volgen aan een Belgische kostschool en bleef hier ook nog enige tijd hangen. Zijn ouders besloten echter dat Giovanni naar de Verenigde Staten zou worden gestuurd om zich te specialiseren.

Later in 1997 werd de onderneming overgedragen aan Giovanni en zijn broer Pietro. De broers bedachten een briljante methode om het bedrijf uit te breiden en kwamen met nieuwere divisies onder het Ferrero-label en zette daar ‘agressieve’ marketingstrategieën voor in.

CEO Giovanni Ferrero als creatieve geest

Sinds het begin van hun bloeiende bedrijf deelden Giovanni Ferrero en zijn broer Pietro gezamenlijk de winst. Ondanks dat Pietro de oudste was, hadden ze beiden de titel als CEO binnen het bedrijf. Pietro had de leiding had over het technische aspect van het bedrijf en Giovanni was daarentegen het creatieve brein achter de hele operatie.

In 2012 raakte zijn broer betrokken bij een fietsongeluk, waarna hij overleed aan de gevolgen van een hartaanval die hij opliep na de val. Dientengevolge moest Giovani opstappen en zijn rol als enig hoofd van het bedrijf op zich nemen. In hetzelfde jaar kwam er ook een eind aan het leven van zijn vader en kwam ook de leiding van de uitvoerend voorzitter bij zijn takenpakket. In 2017 stelde hij Lapo Civiletti aanstelde als CEO van Ferrero, zodat hij wat meer rust zou krijgen.

‘Nutella-miljardair’

Giovanni Ferrero mag dan de ‘Nutella’-miljardair uit Italië worden genoemd, ook Pietro had een rol bij de vorming van deze onderafdeling onder Ferrero. Het was Pietro die het merk in 1946 op de rails zette door een chocolaterie te openen in Alba, Italië. Het meest opmerkelijke product toentertijd was genaamd ‘Supercrema’, een hazelnootpasta die voortkwam uit een recept in oorlogstijd toen voedseltekort een veelvoorkomend feit was.

Nutella

Supercrema werd door de jaren verder ontwikkeld en groeide uiteindelijk uit tot Nutella. Ferrero is in de loop der jaren ook uitgebreid om te improviseren en innovatieve en goed verkopende merken te creëren, zoals Tic Tac, Kinder, Butterfinger, Crunch candybars, Keebler, Little Brownie Bakers cookies en uiteraard Ferrero Rocher.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ferrero Group (@ferrerogroupcareers)

Zijn vermogen

De Nutella-miljardair is momenteel meer dan $28 miljard waard, terwijl zijn hele familie een waarde vertegenwoordigt van $34.5 miljard (Bloomberg Billionaires Index, 2021). Genoeg om zich te vestigen als de meest vermogende Italiaan. Maar dit gegeven komt niet als een verassing, wetende dat Ferrero ongeveer 20 bestverkopende snoepmerken onder zijn hoede heeft. Om nog maar te zwijgen over het familiefortuin dat hij erfde.