Door middel van een poll liet Elon Musk, de rijkste man op aarde met een vermogen van $ 279 miljard, zijn 63 miljoen volgers op Twitter bepalen of hij 10% van zijn Tesla-aandelen zou moeten verkopen om wereldhonger tegen te gaan. Op één voorwaarde: de Verenigde Naties moeten een plan voorleggen hoe het geld verdeeld moet worden. Bernie Sanders vindt dat er nog wel een schepje bij op kan, maar volgens Musk is het weleens goed zo.

Bernie Sanders wordt aangepakt door Tesla-CEO Elon Musk

Twitter is hét platform waar ongegeneerd, en veelal anoniem, wordt gebekvecht over een legio aan kwesties. Ook miljardairs luchten hun mening op dit platform. Zelfs de 80-jarige Amerikaanse senator Bernie Sanders, die zich in 2016 én 2020 tevergeefs kandidaat stelde om President van de Verenigde Staten te worden, verkondigt zijn mening op Twitter.

Op 13 november plaatste hij een tweet met de tekst: “We moeten eisen dat de extreem rijken hun eerlijke deel betalen. Punt uit.” Hij tagde daar verder niemand erin, maar het moge duidelijk zijn dat het is gericht op kapitaalkrachtigen als Bill Gates, Larry Page, Jeff Bezos én Elon Musk.

De CEO van SpaceX en Tesla vatte het nogal persoonlijk op en reageerde al gauw met: “Ik vergeet steeds dat je nog leeft.” Opgevolgd door: “Wil je dat ik nog meer aandelen verkoop, Bernie? Dan moet je dat gewoon zeggen.”

De 10%-Tweet van Elon Musk

In oktober feliciteerde David Beasley, hoofd van het VN-voedselagentschap, met een cynische ondertoon, Musk via Twitter met het verdienen van $ 36 miljard in één dag. “1/6 van je eendaagse toename zou 42 miljoen levens redden die op de deur van de hongersnood kloppen”, schreef hij.

Enkele dagen later reageerde Elon Musk. “Als het WFP op deze Twitter-thread precies kan beschrijven hoe $ 6 miljard de honger in de wereld zal oplossen, zal ik nu Tesla-aandelen verkopen en het doen.” De Tesla-topman heeft ondertussen al zijn daad bij het woord gevoegd door ongeveer $ 5 miljard (zou $ 6,6 miljard zijn, maar viel lager uit wegens een koersdaling) aandelen in de fabrikant van elektrische auto’s te verkopen.

Plan van het WFP

Elon Musk daagde de Verenigde Naties uit om hem te laten zien hoe $ 6,6 miljard van zijn rijkdom de honger in de wereld zou kunnen oplossen. Op 15 november kwam het World Food Programme (WFP), onderdeel van de VN, terug met een plan. De $ 6,6 miljard is volgens hen voldoende om te kunnen voorkomen dat 42 miljoen mensen in 43 landen verschillende van de honger omkomen.