Wagyu vlees is één van de meeste gewaardeerde en gerespecteerde exportproducten van Japan, wegens het opmerkelijk proces, de marmering en boterachtige substantie. Japanse wetenschappers van de Universiteit van Osaka hebben via een technologie genaamd ‘bioprinting’ naar eigen zeggen een manier gevonden om een hoogwaardig stukje wagyu te creëren, zonder een koe naar het hiernamaals te sturen.

3D-geprint wagyu vlees

Om dit experiment tot een succes te laten verlopen maakte ze gebruik van stamcellen uit echte wagyu-koeien en probeerde ze op deze wijze de structuur van het vlees levensecht na te bootsen. Ze bestudeerde de spieren, bloedvaten en het vet grondig en hoe deze kenmerken opgebouwd zijn. Vervolgens vormde ze het weefsel tezamen door middel van de techniek ‘3D-bioprinting’, waar celstructuren worden gelaagd om overeen te komen met het echte vlees.

“Door deze technologie te verbeteren, wordt het niet alleen mogelijk om complexe vleesstructuren te reproduceren, zoals de prachtige marmering (sashi) van Wagyu-rundvlees, maar ook om subtiele aanpassingen aan de vet- en spiercomponenten aan te brengen”, legt Michiya Matsusaki, een van de onderzoekers, uit in een verklaring.

De prijs en populariteit van het speciale vlees

3D-geprint vlees kan een grote stap betekenen richting een duurzame toekomst, maar zal het exclusieve vlees ook een stuk toegankelijker maken voor de doorsnee consument. Wagyu-prijzen kunnen oplopen tot €150 per 500 gram en volwassen koeien die voor meer dan €25.000 worden verkocht. En de interesse blijft almaar aanhouden. In 2019 bereikte de Japanse Wagyu-export een recordhoogte van $268,8 miljoen aan winsten, een stijging van 20% ten opzichte van 2018.

Echter is dit niet de eerste poging waarmee een 3D-printer werd ingezet om een stuk vlees na te bootsen. In februari van dit jaar waagde Aleph Farms en de faculteit Biomedische Technologie van het Technion Israel Institute of Technology ook een poging om een ribeye steak te printen met gebruik van echte koeiencellen, net als bij dit Japanse onderzoek. Het kan echter nog even duren voordat men zijn tanden kan zetten in een stuk biogeprint rundvlees, aangezien er nog geen regelgevend kader voor deze producten bestaat.

Lees in dit artikel waarom wagyu zo waanzinnig duur is