De eerste Amerikaanse komische actiefilm Bad Boys ging in 1995 in première en in 2003 werd deze opgevolgd door Bad Boys II. Inmiddels zijn er drie van deze Bad Boys, met een vierde in de maak, terwijl de eerste Bad Boys-film het debuut was van de inmiddels legendarische regisseur Michael Bay, met hoofdrolspelers Will Smith en Martin Lawrence. Het vervoermiddel van deze twee acteurs, die in de film rechercheurs spelen, is een Porsche 911 Turbo. Deze sportwagen zal in januari onder de hamer gaan.

Porsche 911 Turbo uit Bad Boys 1995

De film uit 1995 vertelt het verhaal van een diefstal van $ 100 miljoen dollar aan heroïne uit het politiebureau van Miami. Rechercheurs Mike Lowry (Will Smith) en Marcus Burnett (Martin Lawrence) worden op de zaak gezet en gaan op pad met hun Porsche 911 Turbo met een vermogen van 360 pk, die naast uitgebouwde wielkasten ook een ‘Whale Tail’-spoiler bevat. Het was zonder twijfel de perfecte rit voor twee rechercheurs in Florida die de verdwijning van in beslag genomen maffia-drugs onderzochten.

Porsche-911-Turbo-Bad-Boys-3

Regisseur Michael Bay is een doorgewinterde autofan en daarom koos hij deze Porsche 964 911 Turbo uit 1994 als het voertuig in de actiefilm. Niet dat hij veel keuze had, want het was indertijd nota bene zijn eigen auto. “De studio wilde geen auto huren en we hadden het geld niet om er een te huren. En Porsche wilde de film niet steunen”, vertelde hij aan het tijdschrift Car and Driver. Als zodanig besloot hij zijn eigen 911 in te zetten. Vervolgens kwam het stuk ‘filmhistorie’ in handen van producer Pat Sandstone, die ook aan ‘Bad Boys’ werkte, en later Matthew Drendel, een bekende verzamelaar en Porsche-fan. Het werd in 2014 teruggekocht uit de ‘Drendel-collectie’ door de huidige eigenaar.

De 911 Turbo maakt deel uit van 1.427 gebouwde eenheiden, waarvan er in 1994 minder dan 350 beschikbaar werden gesteld voor de Amerikaanse markt. Ondanks het oudere ontwerp van achterwielaandrijving, bood de 964 een uitstekende rijdynamiek, zoals blijkt uit de film waarin de auto achtervolgingsscènes.

De sportauto, afgewerkt in zwart met een zwart lederen interieur, wordt geleverd met een certificaat van echtheid van Porsche Cars North America en heeft 55.034 kilometer op de teller staan. Verder is de zwarte 911 Turbo voorzien van Speedline-wielen, airconditioning, een cassetteradio, een schuifdak en een Franse voorplaat met de tekst 447 DB 75, terwijl er op de achterplaat ‘BAD BYS1’ staat.

Veiling van de filmauto

De filmauto heeft diverse prijzen in de wacht geslepen en wordt in januari geveild in Kissimmee, Florida, door veilinghuis Mecum als de ‘main attraction’. Op de website staat, nog, geen prijsindicatie, maar een standaard 3.6 Turbo kost al snel meer dan € 150.000. Reken er maar op dat Porsche- en filmliefhebbers veel over hebben om dit specifieke model te verweven, dus van twee á drie keer het dubbele moet je niet opkijken.