Het leven kan genereus en meedogenloos tegelijkertijd zijn. De Russische Roman Yurkov kan hier over meepraten. Deze 25-jarige man werd van de de ene op de andere dag miljonair werd door een bankfout. Hij ontving plotseling 95,2 miljoen roebel ($ 1,3 miljoen) na een technische digitale fout. Hij aarzelde niet om het uit te geven aan onder meer luxe appartementen, auto’s en een technologische apparaten. Dat deed hij nadat hij bij de bank informeerde of alles wel klopte, waarop de bank melde dat er geen problemen waren met zijn rekening.

Fout in het systeem maakte 35-jarige Rus in een klap miljonair

Wat volgde was dat hij profiteerde van deze jackpot-of-a-error en geld van de rekening haalde om te gaan winkelen. In de nacht van 31 mei 2020 tot 1 juni 2020 deed Yurkov 220 afzonderlijke transacties die hij “naar eigen goeddunken” uitgaf, beweerden aanklagers. Op zijn boodschappenlijstje stonden vier appartementen, een nieuwe iPhone, een BMW en een Mercedes.

Alsof dat nog niet bizar genoeg is, zei Yurkov dat hij regelmatig contact had met de bank om er zeker van te zijn dat alles in orde was met zijn rekening en dat bankmedewerkers hem herhaaldelijk vertelden dat alles in orde was totdat dat een opmerkelijke wending kreeg. Ineens kreeg hij te horen dat het geen zuivere koffie is en werden de autoriteiten ingeschakeld.

Arrestatie en gevangenisstraf

Zijn rekening, waarop nog 39 miljoen roebel ($ 540.000) stond, werd in beslag genomen en de volgende maand werd Yurkov gearresteerd. Het onrechtmatige geld verkwisten komt hem duur te staan, want de rechtbank verklaarde Yurkov schuldig en veroordeelde hem tot zes jaar gevangenisstraf. De, voor korte periode, miljonair claimt zijn onschuld en schuift de fout af op de bank. Wat vind jij?