De video-app TikTok bestaat pas sinds 2017, maar was gezien over heel 2020 de meest gedownloade app van het jaar (1,3 miljard), zelfs vaker gedownload dan WhatsApp. Afgelopen mei werd Kevin A. Mayer vervangen als CEO door de Singaporees Shou Zi Chew. Dit is zijn verhaal.

Hij liep stage bij Facebook toen het nog een start-up was

Nadat de van entertainmentconcern Disney afkomstige Kevin Mayer in mei vorig jaar opstapte, werd Shou Zi Chew aangesteld als CEO van TikTok. De 39-jarige Singaporees bereidt naar verluidt het moederbedrijf Bytedance op voor een beursgang.

Chew liep stage bij Facebook, toen dat bedrijf nog een startup en behaalde een bachelordiploma economie aan het University College London, om vervolgens een MBA te halen op de Amerikaanse topuniversiteit Harvard in 2010. Toen hij aan Harvard studeerde, liep hij stage bij een startup “die Facebook heette’, schreef Chew op de website van Harvard.

Financieel directeur Xiaomi

Als we vooruit spoelen naar 2015 is Chew financieel directeur bij de Chinese smartphonefabrikant Xiaomi. Hij begeleidde de beursgang van Xiaomi in 2018, één van de grootste beursintroducties in China ooit. Voor zijn carrière in de smartphones werkte hij twee jaar als zakenbankier bij Goldman Sachs. Daarvoor werkte hij bij de investeringsmaatschappij van de Russische durfkapitalist Yuri Milner.

Vanuit deze functie raakte hij betrokken bij een groep vroege investeerders in Bytedance, het moederbedrijf van TikTok. Chew neemt aardig wat hooi op zijn vork, want naast  CEO van TikTok is hij ook financieel directeur van het moederbedrijf Bytedance. Afgelopen maart kreeg hij die rol in zijn schoot geworpen en in mei werd hij ook CEO van TikTok.

Regelgeving rondom TikTok

In de periode dat Chew aantrad als CEO stond Bytedance onder grote druk in de VS om de Amerikaanse activiteiten van TikTok af te splitsen. Dat had te maken dat, vooral Donald Trump, dat de data van TikTok-gebruikers gedeeld zouden kunnen worden met de Chinese overheid, waar hij klaarblijkelijk sowieso geen fan van is. Maar nadat de inauguratie van Joe Biden erop zat,  tekende hij een decreet dat de voorgestelde sancties van Trump tegen TikTok ongedaan maakte.

Zogeheten TikTokkers verdienen bakken met geld en de app wordt alsmaar populairder. In oktober 2020 4,5 miljoen Nederlandse en 3 miljoen Belgische gebruikers.