De carrière van Elvis Presley beginn in 1953 toen hij zijn eerste nummer dat werd uitgebracht op un Records van Sam Phillips. Presleys eerste single That’s All Right kwam uit in juli 1954 en begin 1956 scoorde hij met Heartbreak Hotel een nummer 1-hit. Na een reeks van succesvolle televisieoptredens en platen, werd hij internationaal gezien als de meest vooraanstaande figuur van de Rock-‘N-roll en kreeg hij niet voor niets de bijnaam ‘The The King of Rock and Roll.”

Zijn passie voor muziek moge duidelijk zijn, maar de Amerikaan had ook een liefde voor auto’s, met name lange Cadillacs. Een Cadillac Fleetwood Brougham die hij in 1974 aanschafte zal aanstaande weekend online geveild worden door Car & Classic. Het is niet de auto waarmee Presley het meest mee werd geassocieerd, maar dit gele voertuig heeft weldegelijk een aantal eigenaardigheden in petto.

Cadillac Fleetwood Broughman van Elvis Presley uit 1975

In zijn relatief korte bestaan, Presley overleed in augustus 1977 op 42-jarige leeftijd, zou de zanger naar verluidt zo’n 200 Cadillacs in bezit hebben gehad, die hij overigens bijna allemaal weggaf aan vrienden en familie. Het is waarschijnlijk vanwege die vrijgevigheid dat de gele sedan, die in 1974 werd gekocht, volgens de lijst de enige auto is die ooit op de naam van de zanger zelf is geregistreerd. Zelfs toen hield hij de vierdeurs niet al te lang vast en gaf het in 1976 aan zijn arts.

Cadillac 1975

De Fleetwood Brougham van Presley is uitgevoerd in hetzelfde pastelgeel waarin het de fabriek verliet, dat wordt geaccentueerd met veel chroom en een wit vinyldak, en alles is nog geheel origineel. Geel verschijnt opnieuw in de cabine in samengang met een houtachtige bekleding. Het interieur kan wel een restauratiebeurt gebruiken: het stuur heeft overal barsten en het tapijt heeft ook z’n beste dagen gehad, en de stoelbekleding is echt foeilelijk, alhoewel het volgens de kavelinformatie wel in een goede staat is.

Maar goed, dan zit je wel op de zetel waar ‘The King of Rock and Roll’ ooit heeft gezeten. Daar draait het volgens de advertentie ook logischerwijs voornamelijk om. “Is het volmaakt? Nee, het is een oude auto. Maar je koopt dit niet om wat het is, je koopt dit om waar het is geweest en om de eigenaar.”

Elvis Presley

Terwijl de meeste documentatie door de jaren verloren is gegaan, is een kopie van het originele bestelformulier, die ondertekend is door Elvis zelf, en de uitleveringsbon aanwezig. Dat is behoorlijk uniek, aangezien de huidige eigenaar claimt dat zelfs de Cadillacs die in Elvis Presley-musea staan, die papieren niet hebben.

Originele 8,2-liter V-8 met 190 pk en 360 Nm koppel

Enfin. Onder de motorkap ligt nog altijd de originele 8,2-liter V-8 met 190 pk en 360 Nm koppel. Aangezien de auto al bijna vijf decennia meegaat, is het onbekend in welke staat het motorblok zich verkeert, terwijl er slechts omgerekend 2.776 kilometer mee is gereden. Het heeft ook maar vier eigenaren gehad. De dokter aan wie Presley de auto gaf, verkocht hem in 1985 aan de huidige eigenaar, die hem jaren later zou verkopen, alvorens hem weer terug te kopen.

Elvis Presley

De gele Cadillac bevindt zich momenteel in Zweden staat tot en met zaterdag 15 januari op website van Car & Classic, alwaar ‘ie geveild zal worden. Op het moment van schrijven is het hoogste bod € 20.500, maar dat zal naarmate we richting het einde van de  we denken dat dit zal stijgen naarmate het einde van de veiling nadert. Hoe dan ook, misschien krijgt iemand een koopje, want de rocklegende betaalde $ 12.512 voor de gloednieuwe auto.