Nadat BMW vorige maand hun miljoenste EV afleverde, krijgen we steeds meer informatie binnen over de BMW iX M60. Met  619 pk en 1.100 Nm koppel wordt het de allersnelste elektrische BMW, maar de iX M60 laat zich op meer fronten zien als koploper.

Gelijkenissen met de iX xDrive40

Zoals bij de meeste EV’s zal het uiterlijk het niet meteen verloochenen, maar zijn ze toch vaak een stuk krachtiger dan je verwacht. Daarop is de iX M60 absoluut geen uitzondering. Hij is nauwelijks onderscheiden van de iX xDrive40, maar let op de details en je zult zien dat ze wel degelijk aardig wat van elkaar verschillen.

We zien blauwe remklauwen en op de velgen een hoogglans zwarte en Titanium Bronze-kleurige afwerking. De bronskleur kom je onder meer onder aan de zijruiten en de zijspiegels tegen, maar op de grille en in het interieur.

De reeds bekende versies van BMW’s volledig als elektrisch model ontwikkelde SUV hebben al bepaald geen kinderachtige aandrijflijnen, zoals de 523 pk en 765 Nm sterke xDrive50. Maar de iX M60 wordt in de markt gezet om te overtreffen.

M Performance met 619 pk en 1.100 Nm

De twee elektromotoren van deze nieuwe M Performance-variant van de vierwielaangedreven BMW iX gaat namelijk gepaard met 619 pk en 1.100 Nm koppel. Met dat vermogen neemt de ruim 2,5 ton zware SUV je binnen 3,8 seconden, 1 seconde sneller dan de BMW i8, mee de naar 100 km/h om om vervolgens door te denderen richting de elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/h. Met een volle tank kan je van centraal Nederland zo Parijs inrijden, dankzij de actieradius van 561 kilometer – net iets minder dan de welbekende Tesla Model S die 575 bereik heeft.

“De Launch Control-functie is een goed voorbeeld van hoe de rij- en ophangingscontrolesystemen van de volledig elektrische BMW iX M60 met de hoogste precisie samenwerken. Op deze manier wordt te allen tijde een optimale tractie en perfecte rechtuitstabiliteit gegarandeerd”, aldus BMW.

De M Performance-versie van de iX komt vanzelfsprekend niet alleen met een extra krachtige aandrijflijn, maar er is ook gezorgd voor een adaptief onderstel en luchtvering met automatische hoogteregeling voor en achter standaard om het rijcomfort te verhogen.

Euforisch rijden

Om een passende soundtrack in elkaar te flansen voor de SUV, heeft BMW de hulp ingeschakeld van de Duitse componist Hans Zimmer, bekend van films als Interstellar, Inception, The Lion King en James Bond. Zijn creatie valt te beluisteren via het audiosysteem van Bowers & Wilkin, terwijl je plaatsneemt in de zetel met stoelventilatie en je armen rest op de verwarmde armsteunen.

Wat kost de BMW IX M60 in Nederland?

Wie alles wat hierboven staat en meer zelf dag in dag uit wil beleven, is in Nederland minimaal € 134.839 kwijt voor de instap BMW iX M60.