Amper licht, kapotte trappen, spinnenwebben voor zover het oog reikt en onverklaarbare geluiden. Niet echt het recept voor veel goeds, maar dit is dagelijkse koek voor ‘urban explorers’. Mensen die zich rekenen tot dit begrip struinen allerlei verlaten panden af naar bijzondere vondsten. Twee Britse jongeren vonden een weg om binnen een verlaten kantoorpand van de autofirma Bristol te geraken en troffen daar talloze opmerkelijke bolides aan en zelfs een Bentley.

Urban explorers doen fortuinlijke ontdekking in verlaten pand

Ben en Eran, twee Engelse sensatiezoeker ontdekten een leegstaand kantoorgebouw wat ooit van de firma Bristol was geweest. Het merk was ooit beroemd om zijn Britse sportwagens, maar nu resteert enkel de historie. Na een faillissement hield het op en dus kwam ook het kantoorgebouw leeg te staan. Het tweetal jonge Britten had het desbetreffende pand al een geruime tijd in het vizier, maar kozen er voor onbekende redenen om jaren later zichzelf naar binnen te manoeuvreren.

verlaten garage

De enige wijze om het pand te betreden was via de zijkant van het gebouw te glijden en van hoogte in de kelder te vallen. Zo gezegd, zo gedaan. En meteen werden ze verast door enkele miljoenen ponden in waarde te vinden van prototype auto’s, een formule 1 auto en een retro taxi’s. Naar eigen zeggen was er beveiliging ter plaatse waardoor het een zenuwslopende ontdekkingstocht was, maar dat weerhield ze niet om deze unieke vangst in beeld te brengen.

Bentley Continental Flying Spur en andere zeldzame scheurijzers

De oude garage van het automerk was waarschijnlijk aan de aandacht van de curatoren ontsnapt en bleek een interessante locatie voor de urban explorers. Talloze sportwagens gaapten de twee ontdekkers aan van onder een dikke stoflaag. Ga maar na: een zeldzame Bristol Bullet, een Bentley Continental Flying Spur en een aantal bijzondere taxi’s uit het verleden. De vondst bleek inderdaad eeb aardig fortuin waard te zijn: de Bristol Bullet uit 2016 op zo’n 250.000 euro geschat, net als de Bristol 409 Bullet Speedster uit 1964.

Misschien mintstens opmerkelijk was de verklaring van het failliete automerk. Volgens hen zouden de geen waarde meer vertegenwoordigen en ze werden omschreven als ‘rotzooi’. Zaten ze daar even goed naast. Geen wonder dat ze failliet zijn gegaan.