De Olympische Spelen Peking 2022 zijn, ondanks de hevige kritiek omtrent de Oeigoeren, in volle gang. Qua sportieve prestatie is de gouden medaille uiteraard het hoogst haalbare, maar hoeveel krijgen de winnende sporters aan beloningen van hun nationale bond?

Medaille tijdens de Olympische Spelen in Beijing

Natuurlijk is een gouden plak onbetaalbaar, maar het is tegen de huidige metaalprijzen natuurlijk ook iets waar qua geld. Om te beginnen is het opmerkelijk en vernoemenswaardig dat de gouden medaille amper uit goed bestaat. Over het algemeen wordt aangenomen dat de IOC-regelgeving vereist dat gouden medailles op de Olympische Spelen ten minste 92,5% zilver bevatten, geplateerd met op z’n minst 6 gram aan puur goud.

Ervan uitgaande dat de gouden medailles van de Olympische Spelen in Peking dezelfde waardes vertegenwoordigen als die in Tokio, rekening houdend met die samenstellingsregels, zit er voor bijna €309 aan goud en iets meer dan € 350 aan zilver in de medaille. In totaal nog geen € 660. Valt niet mee hè? De bronzen medaille is helemaal een lachertje en is simpel gezegd een cocktail van koper en tin.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ireenw (@ireenw)

Beloning van de Nederlandse sportbond NOC*NSF

Van de edelmetalen gaan de ateleten hun zakken niet vullen, maar ze kunnen uiteraard ook nog rekenen op een beloning van de Nederlanse sportbond  NOC*NSF. Die bedragen krikken de prijzenpot wel lekker op. € 30.000 voor goud, €22.500 voor zilver en de laatste binnen de top 3 mag € 15.000 in ontvangst nemen. Dit zijn individuele prijzen, want sporters die deelnemen in groepsverband moeten rekening houden met andere bedragen.

Team NL-sporters verdienen op de Olympische Spelen daarbij per binnengehaalde medaille een lager tarief. Je kan het zien als winstbelasting. Zij die een tweede medaille om hun nek gehangen krijgen vangen tweederde deel van van het oorspronkelijke bedrag, terwijl een derde of vierde medaille slechts eenderde deel van het oorspronkelijke bedrag oplevert.

Dit zijn Nederlandse bedragen, want sporters uit de meeste andere landen verdienen aanzienlijk meer dan dat, maar ook minder. Nederland staat echter wel onderaan op een lijst van zakenblad Forbes. Hong Kong, dat onafhankelijk van China deelneemt aan de Olympische Spelen, voert de lijst aan en is bereidt om € 561 duizend uit te keren aan sporters die een gouden medaille binnenslepen, gevolgd door Turkije dat bereid is ongeveer € 332 duizend te betalen voor een gouden medaille. Maar dat zijn tot dusver loze claims, want geen van deze landen heeft ooit een Olympische Wintermedaille gewonnen.

Hong Kong zegt het hoogste bedrag uit te keren

Voorafgaand aan de Spelen heeft Forbes contact opgenomen met de nationale Olympische comités en/of sportministeries van van alle 91 deelnemende landen en gebieden. Uit deze gesprekken kunnen ze bevestigen dat ten minste 32 daarvan geldprijzen voor medailles zullen uitbetalen, terwijl vier van de respondenten helemaal geen bonus uitkeren voor het winnen van medailles.