Het autohart van menig verzamelaar en fijnproever gaat sneller kloppen bij het zien van een Mercedes-Benz 300 SL Gullwing Coupé. Binnen de exclusieve autogemeenschap wordt dit lichtgewicht scheurijzer beschouwd als één van de meest iconische sportwagens aller tijden. In een recente veiling door Sotheby’s ging er een onder de hamer voor een miljoenenbedrag.

Mercedes-Benz 300 SL Gullwing op veiling van RM Sotheby’s

Het komt dan ook zelden voor dat zo’n model op het veilingblok verschijnt. Uiteraard verantwoord de exclusiviteit, er zijn er namelijk slechts slechts 29 stuks van gefabriceerd, en de vraag ernaar de hoge waarde, maar ook het feit dat het de enige 300 SL Gullwing is die nieuw is geleverd in Afrika (aan Mercedes-Benz-agent Joseph Weckerlé uit Casablanca, Marokko) speelt een doorslaggevende rol.

Volgens het veilinghuis en autokenners is het hoogtepunt van de lichtmetalen coupé de zogeheten Leichtmetallausführung, ofwel Light Metal-versie, uitgedost in aluminium. Het wordt ook wel de “Alloy” Gullwing genoemd en is onmiskenbaar de “ultieme productieversie van Mercedes-Benz’ meest gevierde creatie.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door RM Sotheby’s (@rmsothebys)

Enige die nieuw is geleverd in Afrika

Dit specifieke model is de 13e van de lichtmetalen Gullwings die in 1955 zijn geproduceerd. Omdat ze meestal werden gebruikt voor races, is aluminium carrosserieën erg slank, waardoor restauraties door de jaren heen noodzakelijk waren. In 2021 werd dit model nog gerestaureerd waar een bedrag van $ 172.000, circa € 154.000, mee was gemoeid.

Mercedes-Benz 300 SL Gullwing

“Voor de veeleisende verzamelaar zou het moeilijk zijn om een ​​begerenswaardiger exemplaar te vinden dan deze auto met nummers die overeenkomen”, luidt de veilingbeschrijving.

Winst

Het is onbekend wat de oorspronkelijke eigenaar er indertijd voor moest af tikken, in het geval dat hij ‘m niet geschonken kreeg, maar reken maar dat hij een forse winstslag uit heeft geslagen. De veilingmeester sloeg namelijk de hamer nadat er een bod werd uitgebracht van $ 6.825.000, ongeveer € 6.100.000. Daar komen ook nog de veilingkosten van zo’n 20% bij.

Op het eerste oog lijkt dat abnormaal voor een voertuig, maar er werd verwacht dat het om en nabij de $ 9 miljoen zou opleveren. Alsnog is de veilingprijs voldoende om deze Mercedes 300 SL te classificeren als de allerduurste tot dusver.