In de razend populaire Netflix-documentaire The Tindler Swindler wordt de Israelische oplichter Simon Leviev, ofwel Shimon Hayut, ontmaskerd. Leviev deed zich jarenlang op Tinder voor als een zoon van een miljardair en maakte als zodoende meerdere slachtoffers op slinkse wijze geld afhandig. De charismatische zwendelaar schijnt hij vrouwen van over de hele wereld, met name Europa, te hebben opgelicht voor in totaal circa $ 10 miljoen.

Handelswijze van de Tinder Swindler

Hij werd veroordeeld voor fraude in Finland onder zijn geboortenaam, maar voerde zijn Tinder-oplichting uit onder de naam Simon Leviev. De in London woonachtige Cecilie Fjellhøy is wellicht zijn grootste slachtoffer. Haar avontuur met Simon begint als een sprookje, maar eindigt in een nachtmerrie nadat ze erachter komt dat Simon andere bedoelingen met haar heeft. Uiteindelijk heeft zij al met al $ 250 duizend aan hem ‘geleend’.

Nadat de Tinder Swindler vrouwen had ontmoet en hun vertrouwen had gewonnen, vroeg hij hen tienduizenden dollars, zogenaamd omdat hij in gevaar zou zijn. In werkelijkheid gebruikte hij dit geld om zijn luxe leven te bekostigen.

Hij had een bepaalde formule bedacht om het vertrouwen van de vrouwen te winnen. Na een match op de app zou hij ze mee uitvragen voor een indrukwekkende eerste date, zoals een reis met een privéjet, en vervolgens langzaam een vertrouwensrelatie opbouwen.

Zodra de basis was gelegd, zou hij iedere “vriendin” een merkwaardig bericht sturen om te vertellen dat zijn creditcard om veiligheidsredenen niet kon worden gebruikt en haar vragen een nieuwe onder haar naam te openen, zodat hij die kan gebruiken. En dan kon het echte oplichten beginnen.

Zijn aanklagers beweren dat Hayut hen op een gegeven moment zou toevertrouwen dat hij bang was dat ‘vijanden’ het op hem gemunt hebben. Zo zou hij een foto sturen van zijn bloedende lijfwacht, naar verluidt gewond door deze vijanden, om verdere bezorgdheid op te wekken. Blijkbaar met succes.

Simon Leviev met zijn huidige vriendin.

Nederlandse Ayleen Charlotte

Ook de Nederlandse Ayleen Charlotte viel voor de charmes en de wilde verhalen van Leviev. Na met hem te hebben af te spreken en in te gaan op zijn avances werd ze in een tijdsbestek van 14 maanden $ 140 duizend (122 duizend euro) afhandig gemaakt. Ze neemt wel wraak door al zijn peperdure merkkleding te verkopen, maar uiteindelijk blijft ze achter met een mega schuld.

Het lukt haar tevens om hem achter tralies te krijgen. Wanneer Ayleen haar oplichter Simon onder valse voorwendselen naar Athene lokt, schakelt ze de autoriteiten en wordt Leviev uiteindelijk opgepakt en uitgeleverd aan Israël. Simon kreeg een gevangenisstraf opgelegd van vijftien maanden. Uiteindelijk heeft hij maar vijf maanden hoeven zitten wegens goed gedrag

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ayleen Charlotte (@ayleencharlott)

Om de slachtoffer bij te staan, is er onlangs een inzamelingsactie gestart op Gofundme, zodat de vrouwen hun schulden terug kunnen betalen. Aangezien de oplaireiet van de Netflix-documentaire, komen donaties binnen van over de hele wereld. Op het moment van schrijven is er zo’n € 15 duizend opgehaald, maar er is nog een lange weg te gaan.

Simon Leviev is op vrij voeten, maar is verbannen van Tinder

Hij woont in Israël, heeft een vriendin en pronkt op social media met luxe. Overduidelijk waarmee hij dit financiert. Inmiddels leeft hij weer als vrij man in Israël, maar Tinder heeft hem ondertussen verbannen van hun dating-app. “We hebben intern onderzoek gedaan en kunnen bevestigen dat Simon Leviev niet langer actief is op Tinder onder een van zijn bekende aliassen”, aldus een verklaring van Tinder.