De 34-jarige Ilya Lichtenstein en de 31-jarige Heather Morgan worden door het Amerikaanse ministerie van Justitie ervan beschuldigd tezamen 119.754 bitcoins wit te hebben gewassen. De bitcoins waren in 2016 gestolen van het in Hongkong gevestigde Bitfinex, een van ’s werelds grootste beurzen voor virtuele valuta, en dit verhaal zal binnenkort als documentaire verschijnen op streamingdienst Netflix.

GROOTSTE FINANCIËLE INBESLAGNAME OOIT wordt verfilmd in Netflix-documentaire

Het echtpaar is gearresteerd door de politie op verdenking van het witwassen van de cryptomunten die hackers zes jaar geleden hadden gestolen, meldt The New York Times op 9 februari 2022. De waarde van de valuta op het moment van de inbeslagname, enkele weken geleden, maakt het de grootste financiële inbeslagname van het departement ooit. Want direct na deze hack kelderde de koers van de moeder der coins met liefst 20%.

Krokodil van Wall Street

Volgens een New York Post was Lichtenstein de zelfbenoemde “krokodil van Wall Street” en vulde hij New York City met billboards en posters om Morgan’s rap-alter ego ‘Razzlekhan’ te promootten.

“Terwijl de waarde van de gestolen Bitcoin steeg van 71 miljoen dollar op het moment van de hack tot bijna 5 miljard dollar, probeerde het echtpaar naar verluid het digitale geld te liquideren. Ze creëerden valse identiteiten en online accounts, en kochten fysiek goud, NFT’s, en meer – allemaal terwijl onderzoekers zich haastten om de beweging van het geld op de blockchain te traceren”, luidt de omschrijving van Netflix.

Gevangenisstraf en financiële sancties door de grootste cryptoroof ooit

De Netflix-documentaire zal de zaak van de Bonnie en Clyde van de bitcoins beschrijven, maar ook het proces op de voet volgen. Uiteraard staan er hoge straffen op roven van dit kaliber en zo riskeert het koppel een gevangenisstraf van twintig jaar voor witwaspraktijken en een gevangenisstraf van vijf jaar voor “samenzwering om de Verenigde Staten te bedriegen”. En uiteraard financiële sancties.

Netflix heeft de documentaireserie al besteld. Echter is er nog geen releasedatum bekendgemaakt, maar daar zal hoogstwaarschijnlijk binnenkort verandering in komen. Wel is bekend dat Chris Smith, regisseur van onder andere ‘Fyre’, de tot nu toe titelloze documentaireserie zal gaan regisseren