Voor iedereen die Back To The Future heeft gekeken kwam er ook een vliegende auto in voor. De meeste dachten toentertijd dat die vliegende auto’s pas in 2022 zouden bestaan, maar met de technologie van tegenwoordig bestaan er al een paar die daadwerkelijk de lucht in kunnen.

Wanneer wordt de vliegende auto in de samenleving geïmplementeerd?

Of ze heel snel bij ons in de samenleving kunnen worden geïmplementeerd is een ander verhaal, maar dat neemt niet weg dat de technologische snufjes pas op het begin zitten en dat we verbaasd zullen worden wat er de komende jaren nog gecreëerd gaat worden en op de markt gaat verschijnen.

Wanneer mag de vliegende auto de lucht in?

Maak kennis met de ‘AirCar”, een in Slowakije gemaakte auto die kan worden getransformeerd tot een klein vliegtuig. De wagen vereist een luchtwaardigheidscertificaat te hebben van de transportautoriteit. Dat had deze wagen en dus kreeg het vliegtuig een  officiële goedkeuring voor het opstijgen van de ’transformer’.

Vliegende auto

Deze goedkeuringsstempel is pas te verkrijgen na 70 uur aan testvluchten zonder dat er enige problemen worden ondervonden. Daarbij moet je ook nog 200 starts en landingen voltooien om in aanmerking te komen.

Stefan Klein, de uitvinder en testpiloot is erg enthousiast en zei: “Het is officieel de definitieve bevestiging van ons vermogen om reizen op de middellange afstand voor altijd te veranderen. Vijftig jaar geleden was de auto het toonbeeld van vrijheid. AirCar verlegt die grenzen door ons naar de volgende dimensie te brengen, waar de weg de lucht ontmoet.”

BMW-motor

De AirCar is uitgerust met een BMW-motor die snelheden van 170 km/u kunnen bereiken. Afgelopen jaar maakte de AirCar een testvlucht van 35 minuten tussen de luchthavens van Nitra en Bratislava.

Kyriakos Kourousis, voorzitter van de Airworthiness and Maintenance Specialist Group zegt: “Ik geloof echt dat we in de nabije toekomst volledig elektrische of in ieder geval hybride voertuigen van dit type, of vergelijkbare voertuigen, zullen zien die bijdragen aan onze ecologische duurzaamheidsdoelstellingen”, aldus Kourousis.

Volgens de BBC Plant vindt er binnenkort nog een testvlucht tussen Londen en Parijs plaats. Deze wordt dan uiteraard weer vastgelegd op hun Youtube kanaal.

Bekijk hieronder de video van de eerste vlucht van de vliegende auto: