Het Huis Savoye is een adellijke Italiaanse dynastie die van 1861 tot 1946 met de koninklijke scepter zwaaide, terwijl het dateert uit 1003. Nooit van ze gehoord? Dat kan zomaar, want na de Tweede Wereldoorlog werden ze uit Italië verbannen, vanwege het bondgenootschap dat koning Victor Emmanuel III, lid van de familie Savoye, met Benito Mussolini sloot. Nadat ze 75 jaar geleden werden verbannen en de monarchie werd afgeschaft willen ze nu hun kroonjuwelen terug. Gezien de waarde van € 300 miljoen is het niet geheel onbegrijpelijk, maar volgens hen gaat het niet om het geld. Ja, ja.

Na de Tweede Wereldoorlog werd familie Savoye uit Italië verbannen

De ballingschap werd in 2002 opgeheven waardoor leden van Huis Savay eindelijk mochten terugkeren naar hun thuisland. Nu, 20 jaar later, lijkt het erop dat ze hun collectie sieraden – waaronder stukken die worden gebruikt voor ‘staatsfeesten’ en sieraden die met publiekelijk geld zijn gekocht – terug willen. De familie wil de volledige 26-delige collectie terug wegens “historische en sentimentele” waarde.

In 2006 begon de huidige premier van Italië, Mario Draghi, te praten over het vooruitzicht om de juwelen tentoon te stellen in Bank van Italië, maar de gesprekken leidden niet tot een tentoonstelling. Laatst werd er nog een bemiddelingsbijeenkomst gehouden met de huidige regering en vertegenwoordigers van de centrale bank, maar dat leverde volgens de krant Corriere Della Sera niets op.

Kroonjuwelen van Italië zijn € 300 miljoen waard

Sinds het moment dat de familie het land uit werd gezet, worden de de kroonjuwelen, bestaande uit 26 onderdelen, in een kluis bij de Bank van Italië in Rome opgeslagen, vergezeld door een briefje met de tekst: “Te worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.” Er zijn 6.000 diamanten en 2.000 parels gemonteerd op “tiara’s, halskettingen, oorbellen, armbanden, ringen en broches”, eraan toevoegend dat de juwelen “onbetaalbaar” waren. In totaal gaat het om een waarde van € 300 miljoen.

Filiberto van Savoye

Filiberto van Savoye, ofwel Prins van Venetië, is, los van een erfgenaam van de beruchte familie, een investeringsbankier, foodtruck-eigenaar in LA en een televisiepersoonlijkheid (hij deed mee aan het Italiaanse Dancing With The Stars). Deze 49-jarige troonpretendent heeft besloten het voortouw te nemen om de kroonjuwelen weer te herenigen met zijn familie.

“Italië zou moeten doen wat juist en passend is en de juwelen aan mijn familie teruggeven”, zei hij eerder deze week tegen Telegraph. Uiteraard sprak hij uitsluitend over de historische en sentimentele waarde, en niet over de geldwaarde. “In tegenstelling tot de kroonjuwelen in de Tower of London, zijn deze zelfs nooit aan het publiek getoond. Het wordt hoog tijd dat ze worden teruggegeven aan de erfgenamen van de koninklijke familie”, voegde hij eraan toe.